“Zvizdiću, HITNO da si zakazao sjednicu!”

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je od predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića da konačno sazove sjednicu ovog zakonodavnog tijela.

Arnaut podsjeća Zvizdića da Poslovnik Predstavničkog doma jasno propisuje da predsjedavajući Predstavničkog doma “učestvuje u pripremi, saziva i predsjedava sjednicom Doma“, te da se predsjedavajući „u obavljanju spomenutih dužnosti” samo “konsultira sa zamjenicima predsjedavajućeg”, ali da njihova saglasnost za sazivanja sjednice nije neophodna.

Arnaut od Zvizdića, stoga, traži odgovor zbog čega već tri mjeseca od preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predstavničkog doma nije sazvao niti jednu sjednicu ovog Doma?

Arnaut je u saopćenju za javnost podsjetio da je zbog nesazivanja sjednica na čekanju više od 40 prijedloga zakona, te ratifikacije brojnih međunarodnih ugovora vrijednih stotine miliona KM.

– Dom nije u mogućnosti da razmatra moj zakon o smanjenju otpremnina ili zakon Mirjane Marinković-Lepić i Predraga Kojovića o ukidanju paušala, inicijativu Aide Baručije o smanjenju troškova telefona ili moju o uvođenju bliskih srodnika nositelja pravosudnih funkcija u sukob interesa kako bi se izbjeglo njihovo postavljanje na rukovodeće pozicije u vladinim tijelima, javnim preduzećima i agencijama za privatizaciju, naveo je Arnaut.

Također je upozorio da zbog nesazivanja sjednica Doma poslanici nisu u mogućnosti riješiti problem izazvan činjenicom da sekretar Doma Marin Vukoja (HDZ) odbija zakazati konstituirajuću sjednicu Istražne komisije o stanju u VSTV-u, čije su formiranje pozdravile ambasada SAD-a i Misija OSCE u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju za javnost poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Damira Arnauta.