ZMIJA OD 7 METARA POJELA ČITAVOG ČOVJEKA: Našli mu samo čizme, a nju kako se odmara pored kuće…

Dvadesetpetogodišnji indonezijski farmer palminog ulja, Akbar Salubiro je pronađen mrtav u stomaku pitona dugačkog sedam metara, piše TheJakartaPost. Komšije su pronašle zmiju i identifikovale tijelo čovjeka po čizmama farmera u otečenom stomaku pitona. Ovaj reptil se odmarao svega nekoliko metara od žrtvine kuće.

Salubiro, muž i otac dvoje djece je nestao u nedjelju 26.03. iz izolovanog sela na ostrvu Sulawesi nakon što je otišao da skuplja palmino ulje u blizini kuće. Komšije su čule uzvike bola u noći kada je on nestao. Kada su u srijedu pronašli pitona, nožem su mu otvorili stomak i zatekli cijelo telo njihovog prijatelja.

Salubiro najvjerovatnije nije progutan živ. Prije će biti da ga je zmija prvo udavila, a potom cijelog progutala. Na Internetu postoji snimak vađenja njegovog tijela iz pitonovog stomaka, ako vas tako nešto zanima.

Pitoni uglavnom ne jedu ljude, kako tvrdi profesor poljoprivrede Rahmansja sa Hasanudin Univerziteta u Makasaru. Izgubljeno prirodno stanište životinja koje je posljedica industrije palminog ulja je sigurno barem jedan od uzroka za pitonovu neobičnu odluku da plijen potraži među ljudima.

“Kada je stanište uništeno to utiče i na prirodne izvore hrane. Prema tome, zmija je otišla na plantažu palminog ulja u potrazi za plijenom,” izjavio je za TheJakartaPost.

Akademik je izjavio reporterima da je tropska prašuma, koja je prirodno stanište pitona, uzurpirana plantažama palminog ulja i da se taj obrazac sve češće ponavlja dok šume odumiru i bivaju zamijenjene farmama. “Životinjama postaje sve teže da nađu hranu”, objasnio je.

Junaedi, sekretar sela Salubiro u Zapadnom Sulavesiju zjavio je za Post da je piton takve veličine posljednji put viđen u selu devedesetih godina kada je industrija palminog ulja prvi put došla u taj predio. Drugi farmeri sada navodno ostaju u svojim kućama umjesto da idu na plantaže iz straha da bi se ovaj incident mogao ponoviti.

Indonezija je najveći proizvođač palminog ulja u svijetu, koje se u velikim količinama izvozi širom Azije. Zbog opasnosti da bi vrste koje žive u tropskim šumama mogle nestati, vlada je uvela petogodišnju zabranu na nove plantaže palminog ulja.

Doznajemo.com/Vice