ZIMA TEK POKAZUJE ZUBE: Pogledajte kada na očekuju temperature i do -18 stepeni…

Snijeg i kiša nastavit će padati i u narednim danima, a prema dugoročnim prognozama padavine će se zadržati naredne dvije sedmice. Promjene u temperaturama očekuju se od vikenda kada će uslijediti veliko zahlađenje i minusi.
Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda i dalje će nas pratiti oblačno vrijeme s hladnim jutrima i temperaturama koje će biti između -2 i 3, na jugu između 4 i 9 stepeni.

Za utorak je izdat žuti meteoalarm u većem dijelu BiH, kada se očekuju jače padavine i novih do 20 centimetara snijega.

Nešto toplije vrijeme očekuje se od četvrtka kada će se temperature kretati od -1 do 5, na jugu od 6 do 11 stepeni, a u petak će biti za dva stepena više.

Snijeg će padati u Bosni, dok se u Hercegovini uglavnom očekuje kiša. Od subote dolazi do naglog zahlađenja. Prema podacima Accuweathera i norveškog hidrometeorološkog zavoda, temperature će se tokom noći i jutra spuštati do -12 stepeni u Sarajevu, na sjeveru do -18 koliko prognoziraju za Bihać u nedjelju. Na jugu se od subote navečer očekuje -5 stepeni tokom jutra, a dnevna temperatura do 3 stepena. Tokom sedmice će doći do blagog rasta temperature.

Na planinama će biti djelimično sunčano vrijeme sa snijegom i temperaturama do -12 stepeni.

Niske temperature donose snijeg u BiH narednih dana

Oblačno vrijeme i niske temperature danas će donijeti snijeg i susnježicu u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Slično će biti i narednih dana kad se u našoj zemlji očekuje do 20 centimetara bijelog prekrivača.
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, sredinom dana slab snijeg očekuje se prvo u Krajini. U drugoj polovini dana slab snijeg ili susnježica prognoziraju se za veći dio Bosne. Snijeg se očekuje i na sjeveru Hercegovine.

U južnim dijelovima BiH danas se očekuje umjerena bura s jakim udarima brzine 40 do 65 kilometara na sat. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni celzija.

Sutra će u većem dijelu BiH također biti oblačno. U jutarnjim satima slab snijeg se prognozira u centralnim i istočnim područjima, rjeđe na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Smanjenje oblačnosti očekuje se od poslijepodnevnih sati.

Početkom iduće sedmice ponovo nas očekuje naoblačenje koje će donijeti slab snijeg. Jutarnja temperatura zraka u ponedjeljak će biti između -5 i -1, na jugu zemlje do 3, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni celzija.

U utorak se snijeg prognozira u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne te na planinama. Očekuje se novih deset do 20 centimetara snijega. U ostalim dijelovima zemlje u nizinama se prognozira kiša ili susnježica. Jutarnja temperatura zraka bit će većinom između -2 i 1, na jugu zemlje do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje od 5 do 8 stepeni celzija.

Klix