ZGRNULI MILIONE: Pogledajte kakve je kriminalce iz BiH pohapsila austrijska policija…

Austrijski istražioci razbili su međunarodnu organizovanu kriminalnu grupu koja je falsifikovala diplome i svjedočanstva njemačkog jezika, a pipci mafijaške hobotnice, kako je istaknuto, vode ka BiH.

Kako pišu austrijski mediji, istraga je počela 2014. godine nakon što je uočeno da jedan licencirani institut za učenje njemačkog jezika u bečkom okrugu Otakring izdaje neuobičajeno veliki broj diploma njemačkog jezika.

Nakon opsežne istrage, policija je dobila anonimnu dojavu iz Graca, a tom prilikom uhapšeni su jedan advokat i njegova supruga. Rezultat istrage je osamdesetak uhapšenih članova mafijaške grupe iz Austrije, BiH i Njemačke, od kojih je njih 25 označeno kao “mozak” cijele operacije, a među kojima su i dva austrijska državljana.

Među uhapšenima su pravnici, nastavnici, poštari i različiti posrednici. Zanimljiva je konstatacija jednog bečkog portala, koji je rekao da su nastavnici koji su fingirali ispite zatvarali ne samo oči, nego začepljali i uši, s obzirom na to da bi bilo nemoguće ne primijetiti da ispitanici ne znaju gotovo ni riječ njemačkog jezika.

Policija je sprovela akciju 9. marta ove godine u Klosterneuburgu, a rezultat je čak 8.000 podignutih optužnica za više od 600 počinjenih krivičnih djela, prenose Nezavisne novine.

Prve indicije dobili su pripadnici Službe za poslove sa strancima Austrije i Centra za azilante, koji su alarmirali istražne policijske organe da se pojavila organizovana manipulacija diplomama njemačkog jezika.

Kako je navedeno, medijskim objavama putem Facebook grupe iz BiH ljudima su reklamirani njemački certifikati, a onda su žrtve, uglavnom migranti u Austriji, kojima je diploma iz njemačkog neophodan uslov za dobijanje boravišne dozvole u toj zemlji, a samim time i pristup socijalnim davanjima, stupali u kontakt s počiniocima. Za certifikate su ljudi izdvajali između sto i 2.700 eura, a radi se uglavnom o falsifikatima poznatih njemačkih i međunarodnih instituta za učenje njemačkog jezika.

Policija je utvrdila da je među žrtvama ove prevare nekoliko hiljada migranata uglavnom iz Srbije, BiH, Hrvatske i Albanije, a mafija je za ove kriminalne aktivnosti inkasirala nekoliko miliona eura.

Nakon što je grupa pohapšena, istražni organi sada sprovode drugu veliku akciju, kako bi se ušlo u trag svim falsifikovanim diplomama.

Istaknuto je da među falsifikatima ima i veoma jeftinih kopija, pa do profesionalno urađenih diploma koje je nemoguće na prvi pogled razlikovati od pravih.

Takođe, mediji izvještavaju da činjenica da su počinioci godinama nesmetano mogli sprovoditi ove kriminalne aktivnosti ukazuje na sistemske propuste od strane nadležnih austrijskih službi.

fokus.ba