ŽESTOK ODGOVOR BOŠNJAČKIH POLITIČARA: Pogledajte šta su uradili Dodiku zbog obilježavanja nelegalnog 9. januara…

Devet delegata u Vijeću naroda RS-a, među kojima je sedam Bošnjaka i dvojica Hrvata, predali su 5. januara Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti i osporavanje Zakona o “danu RS-a”.

Na današnjem sastanku u Banjoj Luci koji je organizovao potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić sa zastupnicma Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda RS-a, data je puna podrška ovoj apelaciji.

– Neprihvatljivo je da se jednostrano nastavi obilježavati 9. januar kao dan entiteta imajući u vidu raniju presudu Ustavnog suda BiH i stav Venecijanske komisije – kazao je Salkić.

On je podvukao da od Tužilaštva BiH očekuju i traže da obavijeste javnost šta su uradili po pitanju “nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o proglašenju neustavnim obilježavanje 9. januara kao dana RS-a”, kao i o tome ko je organizovao i finansirao referendum o ovom danu koji je sproveden u ovom entitetu.

On je istakao da ukoliko se nastavi insistirati da se 9. januar obilježava kao “dan RS-a”, onda se treba usvojiti i ranija inicijativa da se taj datum počne obilježavati kao dan sjećanja na sve žrtve zločina počinjenih na prostoru ovog entiteta, a imajući u vidu da postoje sudske presude o tome.

Još jednom je uputio poziv vlastima u RS-u da se otvori jasna diskusija i procedure kako bi se došlo do zajedničkog datuma koji će se obilježavati kao dan ovog entiteta, a koji će biti prihvatljiv svima.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, poručio je da je očigledno da se, pošto se “predstavnici sva tri nivoa vlasti sistemski i otvoreno suprostavljaju odlukama Ustavnog suda BiH, demokratski instituti zloupotrebljavaju”.

faktor.ba