ŽENE NISU NI SVJESNE DA SE OVO MOŽE DESITI: Obrijala je dlačice “tamo dole”, a onda…

Uprkos tome što mnogi smatraju da je uklanjanje stidnih dlačica stvar higijene, stručnjaci navode da je riječ o jednoj o najvećih zabluda modernog doba.

Sve je više i više istraživanja i studija čiji je zaključak to da postoji mnogo koristi od toga da se NE UKLANJAJU dlačice sa stidnih dijelova tijela.

Podsjetimo da je ova praksa počela davno – još u starom Egiptu i antičkoj Grčkoj, žene prostitutke su se brijale “tamo dole”, a to je bio znak i jasan pokazatelj da se bave ovom rabotom. Kasnije su brijanje prihvatile i mnoge druge žene, a posebno je popularno od osamdesetih godine 20. stoljeća.

Čak 62 posto ispitanica iz SAD odgovorilo je da u potpunosti uklanja dlačice sa intimne zone, dok 84 posto to čini u nekoj mjeri, piše Independent.

Evo šta kažu stručnjaci zašto to ipak nije najmudrija stvar koju treba uraditi i koji su razlozi u pitanju…

1. PRIRODNA ZAŠTITA: “Riječ je o prirodnoj zaštiti zahvaljujući kojoj intimna zona ostaje čista. Ona sprječava kontakt kože i sluzokože sa česticama prašine, virusima i bakterijama i omogućava isparavanje vlage koja pogoduje razmnožavanju gljivica”, tvrdi doktorica Vanessa Mackay, član Kraljevskog koledža za ginekologiju i akušerstvo u Velikoj Britaniji.

Ona, kao i brojni drugi stručnjaci upozoravaju da ova praksa može da prouzrokuje infekciju i iritaciju, s obzirom na to da je uloga stidnih dlačica da spriječe ulazak patogena u intimne dijelove tijela kod žena.

Uprkos tome, čak 62 posto ispitanica iz SAD odgovorilo je da u potpunosti uklanja dlačice sa intimne zone, dok 84 posto to čini u nekoj mjeri, piše Independent.

Ova praksa, u kombinaciji sa nehigijenskim donjim vešom poput tangi česti je uzrok brojnih zdravstvenih komplikacija poput infekcija, upale folikula, abscesa, laceracija i alergijskih reakcija.

Njih dodatno pogoršavaju sintetički materijali od kojih je napravljen donji veš.

I sljedeći razlog zbog kojih nije dobro brijati stidne dlačice može biti i više nego neugodan…

2. ŠIRENJE VIRUSA I BRADAVICA: Doktorica Vanessa Mackay navodi da čak i najsitnije posjekotine brijačem, koje se ne mogu vidjeti golim okom, mogu postati pravo leglo bakterijskih kultura i prouzrokovati probleme.

Podsjetimo, prije izvjesnog vremena se također pisalo da uklanjanje stidnih dlačice, bez obzira na metodu, može značajno povećati rizik od visoko zarazne virusne infekcije, odnosno širenja poks virusa Molluscum contagium. Te tvrdnje su bile bazirane na istraživanju francuskih stručnjaka.

Nadalje, ako brijete svoje pubično područje, sebe stavljate u mnogo veći rizik da dobijete genitalne bradavice. Iako dlačice ne štite u potpunosti od ovoga, bitno utiču na smanjivanje rizika da ih dobijete od nekoga ko ih već ima, ukoliko se upuštate u intimne odnose.

Ponekad su ove neugodne bradavice teško uočljive, i često osoba koja ih ima i ne zna da su tu.

No, tu nije kraj problemima koje može izazvati uklanjanje dlačica s intimnog područja…

3. IRITACIJA KOŽE: Uklanjanje Vaših stidnih dlačica, naravno, iritira i inflamira folikule dlake, ostavljajući mikroskopske otvorene rane. Često uklanjanje dlaka uzrokuje nadraženost obrijanog ili područja s kojeg su dlačice uklonjene voskom.

Mnogi doktori potvrđuju da nije neobično pronaći pacijente s čirevima i apscesima na genitalijama od brijanja, kao i slučajeve celulitisa i infekcije skrotuma.

Budući da su na intimnim dijelovima, ova stanja s kožom su često neugodnija, nego što bi to moglo biti na drugim dijelovima tijela.

Nadalje, pubične dlake pomažu Vam da prevenirate čestice prašine i potencijalno patogene bakterije da dođu u dodir s osjetljivim dijelovima Vašeg tijela.

Četvrti razlog zašto da NE UKLANJATE ove dlačice mogao bi Vam biti posebno zanimljiv, jer se tiče intimnog života…

4. BOLJI SE*SUALNI ŽIVOT: Stručnjaci vjeruju  kako “pubična kosa” zadržava se*sualne sekrete za koje znamo da se nazivaju feromoni.

Prema Wikipediji , Feromon (od grčkog φέρω phero “nositi” + hormon iz grčkog ὁρμή – “Poticaj”) je izlučevina hemijskih faktora koja izaziva društveni odgovor kod članova iste vrste. Feromoni su, kako se smatra, hemikalije sposobne djelovati van tijela sekretom pojedinca da utiče na ponašanje primanja pojedinca.

Navodno, odnosno rečeno drugim riječima, feromoni vjerovatno značajnim dijelom utiču na međusobno privlačenje ljudi.

Tijelo izlučuje više feromona dok se znojimo i ti sekreti se dijelom zadržavaju u području pubičnih dlačica.

I slijedeći razlog za NE UKLANJANJE dlačica je povezan s Vašim sek*sualnim životom. Evo o čemu je tu riječ…

5. MOLLUSCUM CONTAGIOSUM: Brijanje ili uklanjanje voskom stidnih dlačica povećava rizik od prenošenja virusnih infekcija. Istraživači su u novoj studiji otkrili kako je broj slučajeva zaraze kožnom infekcijom Molluscum contagiosum porastao otkako je postala popularnija depilacija pubičnog područja.

Isto istraživanje potvrdilo je da dlačice pomažu smanjivanju rizika od prenošenja polno prenosivih bolesti, pa tako i tih tzv. «vodenih bradavica», čiji virus se relativno lako prenosi.

Podsjetimo, Molluscum contagiosum je benigna, ali ponekad jako neugodna kožna infekcija (uzrokuje je istoimeni virus), koja se manifestuje pojavom jedne ili više nabreklina (papula, koje nalikuju na bisere) na koži.

Molluscum contagiosum je hronična infekcija i simptomi mogu uporno opstajati na koži od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ali se u većini slučajeva organizam izbori s virusom u roku od 6 do 9 mjeseci.

Doznajemo.com