ŽENA KOJOJ SE DIVI CIJELI SVIJET: Ima sedam doktorata, egzotičnu ljepotu i nimalo običnog supruga…

Prva dama Katara, šeika Moza bint Naser el-Misned, kombinirajući izuzetnu ljepotu s intelektom, osigurala je sebi mjesto u krugu najutjecajnijih ljudi svijeta, čime je postala najbolji ambasador svoje zemlje.

Iako njen suprug, katarski emir, šeik Hamad bin Halif el-Tani ima tri supruge, za njega postoji samo jedna, njegova druga žena, šeika Moza. Za razliku od ljepših polovica drugih vladara iz Zaljeva, ali i druge dvije emirove žene koje se nikada nisu pojavile u javnosti, ona se izborila za dominantnu ulogu.

Jedina je, međutim, koja ga nasmijava i kojom se oženio zato što ga je, kako on kaže, oborila s nogu. Druge dvije su mu rođake koje je oženio zbog političkih interesa. On i Moza imaju sedmero djece, pet sinova i dvije kćerke.

O tome koliko sada već bivšem emiru znači Moza, svjedoči i činjenica da je njihov sin Tamim, iako nije prvorođeni emirov sin, proglašen za prestolonasljednika, odnosno za sadašnjeg emira.

Glamur i stil

Šeik Hamad podržava svoju suprugu u svim sferama pa ćete ih na raznim prijemima vidjeti čak usklađenih odjevnih kombinacija. Na svu tu pažnju Moza mu uzvraća simpatičnom opaskom da nikada neće obući previsoke štikle da ne bi bila veća od muža i uvrijedila ga, jer ga neizmjerno poštuje.

Šeika Moza rođena je 1959. godine u gradu El-Kor, na sjevernoj obali Katara. S ocem je živjela nekoliko godina u izgnanstvu, u Egiptu i Kuvajtu, da bi se ,nakon udaje za princa, šeika Hamada el-Tanija, vratila u Katar.

Udala se sa 18 godina, dok je studirala na Katarskom univerzitetu, na kojem je poslije diplomirala sociologiju. Visokoobrazovana je i, pored diplome iz sociologije, ima i tri počasna doktorata sa Univerziteta Komonvelt u Virdžiniji te Univerziteta Teksas i Karnegi Melon u Teksasu.

Postavši šeikova druga žena, ujedno je postala i prva dama Katara. Nakon udaje, njenog oca, radikalnog borca za ravnopravniju podjelu bogatstva u Kataru, njen svekar poslao je u zatvor zbog navodne neposlušnosti. To je trajalo do 2005. godine, kada ga je princ Hamad zamijenio na vlasti i time otvorio vrata liberalnijeg Katara ka svijetu, što je omogućilo Mozi da ispravi očevu krivicu i krene putem najmoćnije žene Bliskog istoka.

Nalik glumici na prvi pogled, ustvari je veoma cijenjena ličnost svoje nacije, naročito što se tiče političkog i socijalnog angažmana i snažan je primjer emancipacije žena u sredini u kojoj je to stoljećima onemogućavano.

Šeika Moza i kraljica Elizabeta

Od većine savremenih pripadnica aristokracije lijepa Moza jedna je od rijetkih koja zaista izgleda kao da je rođena za tu ulogu. Kada je šeika Moza u blizini, uvijek možete očekivati glamur, stil i sofisticiranost. Ona izgleda kao da je upravo izašla iz holivudskog filma pedesetih godina.

Zaštitni znak

Budući da je pratila emira u svim službenim posjetama, svjetska javnost počela se zanimati i za njen stil odijevanja, koji joj je odmah dodijelio titulu ikone stila i elegancije. Časopis “Vogue” smjestio je šeiku među pet najbolje odjevenih žena svijeta, a opčinjenost njome nije skrivao ni “Vanity Fair”, koji ju je svrstao na listu najbolje odjevenih dama plave krvi. Britanski dizajner Džulijen Mekdonald (Julien McDonald) stilski ju je usporedio s besmrtnom Džeki Kenedi (Jackie Kennedy).

Njen zaštitni znak su turbani i dugačke haljine koje, u skladu s tradicijom, ne otkrivaju ništa, ali su veoma stilizirane, jarkih boja i istaknutog struka. Tamna šminka i nakit “Cartier” uvijek su na njoj, a ljubitelj je i rukavica, tašni, kaiševa i nezaobilaznih naočara za sunce “Hepburn”.

Šeika Moza vjerovatno je jedina osoba na svijetu koja svaki dan u godini provodi u dizajnerskim haljinama.

– Moramo cijeniti svoju kulturu i naslijeđe i ujedno biti moderni – kazala je u jednom od intervjua.

Ona je, međutim, mnogo više od bezvremenske ljepotice, ikone stila, emirove ljubavi i majke prestolonasljednika. Veliki je borac za prava žena, kao i osnivačica kanala za djecu “Al Jazeera”. Broji prestižne angažmane, od predsjednice Arapske demokratske fondacije (“Arab Democracy Foundation”) do aktiviste UNESCO-a. Isto tako je osnivač poznate organizacije “Silatech”, koja pruža podršku svakoj mladoj osobi pri zaposlenju.

Svojom ljubaznošću i smirenošću, požrtvovanošću i brigom za druge, ulijeva povjerenje onima kojima je podrška i borba bila najpotrebnija. Ova jaka žena zaslužna je za modernizaciju Katara, zemlje veličine pola Sicilije, u kojoj živi milion ljudi.

Šeika Moza u posjeti kraljevini Španiji

Samo jedan pogled na njenu pojavu dovoljan je da zaboravite sve holivudske dive na crvenom tepihu. Zbog toga, između ostalog, uživa status prave superzvijezde u svijetu diplomatije.

Zbog svega nabrojanog, nije slučajnost ni što ju je “Forbes” svrstao na 74. mjesto liste 100 najmoćnijih žena svijeta.

Posjeta Sarajevu

Šeika Moza sa svojim suprugom, tadašnjim emirom Katara, šeikom Hamadom bin Halifom el-Tanijem dolazila je u zvaničnu posjetu našoj zemlji 21. jula 2010. godine. Šeik je tada naglasio da je njegova zemlja veoma zainteresirana za ulaganje u bosanskohercegovačku privredu. Delegacija Države Katar naglasila je da njihova zemlja ispituje mogućnosti ulaganja i u polju nauke i obrazovanja.

Poklon od muža

Na poklon od muža Moza je dobila i vlasnički udio u “Tiffanyju” te “Louis Vuitton Moet Hennesyju”, koji ujedinjuje najluksuznije modne brandove, poput “Diora” i “Givenchyja”. Njena nevjerovatna kolekcija basnoslovno skupih kreacija uglavnom sadržava potpise Žan-Pola Gotjea (Jean-Paul Gaultier), “Chanela”, “Diora”, Stefana Rolanda (Stephane Rolland) i naročito “Valentina”, modne kuće koja je od 2012. u ekskluzivnom vlasništvu katarske kraljevske porodice.

20 i 30 hiljada dolara prosječno košta jedna Mozina odjevna kombinacija

100.000 dolara koštaju njeni specijalno dizajnirani komadi garderobe

800.000 dolara koštalo je samo 16 odjevnih kombinacija iz “Chanelove” kolekcije

Moramo cijeniti svoju kulturu i naslijeđe i ujedno biti moderni, smatra jedna od tri šeikove žene

Izvor: Avaz