Zeman: Ovo je moja posljednja politička pobjeda

Dosadašnji predsjednik Češke Miloš Zeman koji je jučer osvojio je novi petogodišnji mandat rekao je da je ovo njegova “posljednja politička pobjeda”.
Obraćajući se pristalicama Zeman je obećao da će “raditi kao i do sada”.

– Ovo je moja posljednja politička pobjeda, neće biti političkih poraza – rekao je Zeman, prenosi Reuters.

Nakon prebrojanih rezultata iz 98,74 odsto izbornih jedinica, Zeman (73) u vođstvu sa 51,64 osvojenih glasova, dok bivši predsjednik Akademije nauka Češke Drahoš (68) ima 48,35 odsto glasova.

Drahoš priznao je poraz i čestitao Zemanu ali je najavio da planira da ostane u politici, ali nije iznio detalje.

– Nije gotovo – rekao je Drahoš.

Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom dok je Drahoš naklonjen EU.

Rojters je ranije objavio da mnogi na ove izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsjedniku Zemanu, bivšem premijeru lijevog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno.

Zeman je, u prvom krugu glasanja prije dvije nedelje, osvojio najviše glasova od ukupno devet predsjedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bi izbjegao drugi krug, podsjetila je agencija AP.

Zeman je osvojio 38,6 odsto, a Drahoš 26,6 odsto glasova u trci za predsjednika zemlje, koji tokom petogodišnjeg mandata ima pretežno ceremonijalnu ulogu.

Prema Ustavu Češke, predsjednik bira premijera poslije opštih izbora.

Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnijela je ostavku u srijedu pošto joj je izglasano nepovjerenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša da formira vladu.

Zeman je izjavio da čak i ako izgubi na izborima, on će Babiša postaviti na mjesto premijera prije nego što mu istekne predsjednički mandat, 8. marta.

(Vijesti.ba)