Zašto Bakir neće ni da ga vidi: Čović je pokazao ČIJI JE ČOVJEK

Konstantna potreba predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da bude podređen politici predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, kada je riječ o NATO integraciji BiH, jedan je od razloga zbog kojih je otkazan sastanak visokih stranačkih delegacija SDA i HDZ-a BiH.
Visoki funkcioneri SNSD-a i HDZ-a BiH u proteklih nekoliko dana sastali su se s određenim predstavnicima međunarodne zajednice, kojim su iznijeli svoje viđenje političke situacije u Bosni i Hercegovini. Svakako, poruka na svim sastancima je bila jedinstvena i ona glasi: “Formiranje Vijeća ministara BiH bez ikakvih uslovljavanja” i “Usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH”.

Posljednji održani sastanak jeste zajednički sastanak u Bratislavi i to člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića s ministrom vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajućim OSCE-a Miroslavom Lajčakom. Na tom sastanku Dodik i Čović imali su priliku da iznesu svoje viđenje situacije u našoj zemlji, ali i da podrže jedan drugog.

Prije njih, zajednički su u Strazbur na Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope nastupili zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić (SNSD) i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ BiH).

Njih dvoje su parlamentarce iz drugih zemalja opterećivali nužnošću izmjena Izbornog zakona BiH, političkim sistemom BiH, konstitutivnošću naroda, bezuvjetnim formiranjem Vijeća ministara BiH i tako dalje.

Tvrdokorni stav Milorada Dodika kada je riječ o formiranju Vijeća ministara BiH ne iznenađuje nikoga ni u Bosni i Hercegovine, ni u međunarodnoj zajednici. Međutim, izrazito je zbunjujući stav predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji se sve vrijeme deklarativno zalaže za NATO put BiH, a u isto vrijeme i rješenja koja onemogućavaju napredovanje BiH na putu ka NATO-u.

Bezuvjetno formiranje Vijeća ministara BiH = odustajenje od ANP-a

Uoči sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je u medijima kako će predložiti predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da se krene inicijativom za bezuvjetnu uspostavu Vijeća ministara BiH, kako bi se u potpunosti uspostavila i zakonodavna vlast.

Čovićeva ideja o bezuvjetnom formiranju državne vlade nije nikakva novina, već ranije poznata teza predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koju ponavlja od prošlogodišnjih izbora. U ovom kontekstu, lider HDZ-a BiH poručio je i da bi se “bezuvjetnim formiranjem Vijeća ministara BiH” ubrzali procesi pa i ono što se postavlja kao uvjet za euroatlantski put, a to je Godišnji nacionalni plan za NATO (ANP).

“To treba uraditi novo Vijeće ministara BiH kada preuzme dužnost. Ima ono dovoljno kapaciteta i dovoljno relevantnih odluka koje smo ranije donosili. A budući je to proces koji će dugo trajati i o kojem mora postojati konsenzus u BiH, moj je stav da što prije uspostavimo Vijeće ministara BiH i parlamentarnu većinu koja će funkcionirati, uključujući uspostavu parlamentarnih komisija”, kazao je jučer Čović.

Čović nikada do sada nije objasnio bosanskohercegovačkoj javnosti prema kojoj formuli će uvođenje SNSD-a i satelitskih stranaka iz bh. entiteta RS u Vijeće ministara BiH ubrzati procese vezane za NATO put naše zemlje.

I Čoviću, a i svakoj djelimično politički pismenoj osobi, poznato je da bez ruku ministara iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara BiH ne postoji nikakva mogućnost da BiH pošalje ANP u sjedište NATO-a. Ovo je veoma važno s obzirom na to da će sve ministre iz reda srpskog naroda pod kontrolom držati Milorad Dodik, a koji je unaprijed najavio da nikakva verzija ANP-a neće biti poslana u Brisel.

Također, SNSD je po sistemu rotacije dobio poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Riječ je o iznimno važnoj poziciji jer predsjedavajući, između ostalog, odlučuje koje će se tačke naći na dnevnom redu Vlade Bosne i Hercegovine. Uslov SNSD-a za deblokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH je da se na poziciju predsjedavajućeg što prije postavi Zoran Tegeltija koji je već ranije najavio kako neće poštivati Zakon o odbrani BiH.

Izborni zakon BiH nema nikakve veze s Vladom FBiH

Sve ovo razlozi su zbog kojih Stranka demokratske akcije (SDA) insistira da Milorad Dodik prije formiranja Vijeća ministara BiH pošalje ANP u sjedište NATO-a. I to na način da se ANP proglasi usvojenim na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nikome nije jasno zbog čega se Čović, kada je riječ o NATO integraciji BiH, stavlja na stranu Milorada Dodika, jer prosto je nemoguće da lider političke stranke koja se toliki niz godina nalazi u vlasti ne zna kako nema ništa od slanja ANP-a ukoliko Dodikovi funkcioneri sjednu u fotelje državnih ministara, a ANP ne bude poslan u Brisel.

Drugi problem u odnosima SDA i HDZ-a BiH jeste Čovićevo uslovljavanje uspostave vlasti na nivou entiteta Federacija BiH izmjenama izbornog zakonodavstva. Riječ je o proceduri koja se sprovodi u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer Izborni zakon BiH mijenja državni organ zakonodavne vlasti.

Proces formiranja vlasti u Federaciji BiH započet će onog trenutka kada HDZ BiH predloži ime predsjednika bh. entiteta Federacija BiH. Naime, prije imenovanja novog saziva Vlade FBiH potrebno je da Parlament FBiH izabere predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, a koji nakon toga predlažu kandidata za predsjednika Vlade FBiH.

Ipak, Čović je odlučio da izmjene Izbornog zakona BiH poveže s Vladom Federacije BiH, jer bi se blokiranjem imenovanja Vijeća ministara BiH ipak zamjerio Miloradu Dodiku.