Za samo 45 dana NOVO SARAJEVO dobija nešto ZA ČIME ŽUDI 99% OPĆINA u DRŽAVI ALI I REGIONU

Na području općine Novo Sarajevo, u ulici Kemala Kapetanovića, počeli su radovi na sanaciji platoa na kojem će biti izgrađen novi parking prostor.

Parking će imati 70 parking mjesta. Radove izvodi KJKP Rad, a vrijednost radova je blizu 120.000 KM.

“Radovi na izgradnji parkinga obuhvataju postavljanje ivičnjaka i slivnika, mjestimične popravke donjeg stroja konstrukcije puta u svrhu zaštite i povećanja nosivosti puta, poboljšanje sistema odvodnje puta, zamjenu oštećenih i postavljanje novih šahtova i slivnih rešetki, novi kolovozni zastor te uvezivanje parking prostora s ulicom Kemala Kapetanovića i ulicom Topal Osman Paše”, rekli su nam iz Općine Novo Sarajevo.

Rok za izvođenje radova je 45 dana.

Finalizacija dokumentacije za podzemnu garažu na Pofalićima tokom aprila

Iako su Općina Novo Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo još u septembru 2016. godine potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji podzemne garaže “G3” u ulici Kolodvorska na Pofalićima, iz te općine su potvrdili za Fenu da Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo još nije izdao zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje.
Također su naglasili da su izdali urbanističku saglasnost za radove na izgradnji objekta javne kolektivne garaže i vanjskog uređenja sa kolskim i pješačkim saobraćajnim rješenjem u svrhu opsluživanja objekta garaže, kao i urbanističku saglasnost za izvođenje geotehničkih radova u svrhu izrade projektne dokumentacije.

Iz Zavoda za izgradnju Kanton Sarajevo očekuju da će se investiciono-tehnička dokumentacija biti finalizirana tokom aprila.

Također su za Fenu naglasili da su do sada prikupili urbanističku i saobraćajnu saglasnost te da projektanti trenutno rade na završnoj fazi dokumentacije za objekt i pripremi za izvođenje radova.

Sporazumom su regulisana međusobna prava i obaveze između Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva saobraćaja KS na zajedničkoj izgradnji višeetažne podzemne garaže na građevinskoj parceli površine od 1.980 kvadratnih metara, zbog rješavanja saobraćaja u mirovanju i zadovoljenja potreba građana općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo.

Podzemna garaža bit će kapaciteta 230 parking mjesta.

Radi se o javno-privatnom partnerstvu u realizaciji projekta, što znači da će se sav prihod dijeliti u skladu sa ulogom, te će se direktno investirati u saobraćajnu infrastrukturu.

Izgradnjom garaže rješava se problem saobraćaja u mirovanju, a posebno građanima koji žive u obližnjim ulicama, ali i u blizini objekta Hitne pomoći. Početna vrijednost ulaganja u izgradnju podzemne garaže je oko 3.480.000 KM, Općina Novo Sarajevo ulaže zemljište u tržišnoj vrijednosti 1.485.000 KM, a Kanton Sarajevo – Ministarstvo saobraćaja, investira izgradnju podzemne garaže u početnom iznosu gotovo 2.000.000 KM.
Klix.ba