ZA NEPOVJEROVAT: Anđelinin 9 godina mlađi dečko JE KOPIJA BREDA PITTA

Slavna glumica i njen 33-godišnji kolega zaintrigirali su svetsku javnost
Posle razvoda od Breda Pita, šuška se kako je Anđelina Džoli (42) našla novu ljubav, i to zgodnog glumca Gereta Hedlunda (33) koji je četiri godine bio u vezi sa Kirsten Danst.

Dok se Bred još nije oporavio od razvoda i narednih godinu dana će, prema pisanju svetskih medija, provesti u celibatu, Anđa i njen mlađi kolega mogli bi postati novi holivudski par.

Priča se kako Anđelina i Garet već neko vreme razmenjuju poruke i mejlove, i dogovaraju se za večeru. Jedno drugom su se svideli na snimanju drame “Unbroken” 2014. godine, a mnogi smatraju da glumac likom mnogo podseća na mlađu verziju Breda, te da je Anđa uživala u njegovom društvu baš iz tog razloga, navodi Radar Online.

Da stvar bude još zanimljivija, Geret je prvu ulogu imao u filmu “Troja” (2004), gde je glumio rame uz rame sa Pitom.

Telegraf.rs

Sarajevska publika uživala u predstavi “Derviš i smrt” u izvedbi splitskog Baleta

Publika u Narodnom pozorištu Sarajevouživala je večeras u baletnoj predstavi “Derviš i smrt” u izvedbi solista i ansambla Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Koreograf Igor Kirov, kostimograf Aleksandar Nošpal, scenograf Slaven Raos i Goran Bojčevski koji je radio muziku dočarali su publici život u periodu Osmanskog carstva, te unutrašnju borbu derviša Ahmeda Nurudina – njegovo suočavanje s vlastitom dušom i pokušaj oslobađanja duše. Ovu ulogu tumači hrvatski prvak Tomislav Petranović.

Nagrađivani makedonski teatrolog, dramaturg i književnik značajnog i opsežnog opusa, libretist Sašo Dimoski, narativnu Selimovićevu teksturu reorganizirao je u devet cjelina, arhetipskih putovanja duše i tijela – od vlastitog pakla, preko vlastitog čistilišta, do vlastitog, intimnog raja.

Glavnu temu muzike “Derviša i smrti” nose klavir i gudači, uz korištenje elektronike i specifičnih istočnjačkih duvačkih instrumenata, duduka i neya, što je doprinijelo tome da gledaoci osjete promjenu u duši i glavi glavnog lika.

Za ovu predstavu vladao je veliki interes, a u publici su bili mnoge poznate osobe iz kulturno-umjetničkog života. Igrači su nagrađeni dugotrajnim aplauzom i ovacijama.

Izvedena je u sklopu festivala Sarajevska zima na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Balet “Derviš i smrt”, praizveden je na 63. Splitskom ljetu i ispraćen ovacijama publike, a i danas se na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog pozorišta za ovu predstavu traži karta više.

“Priča Derviša je poznata na ovim prostorima i bliska je ljudima. Derviš je simbol duše koja transcendira sve geografske, religijske i uopće sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru”, istakao je autor.
Klix.ba