ZA BOLJE SUTRA: Dodik dolazi u Sarajevo

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara Zvizdiću Upitnik Evropske komisije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovat će u Sarajevu ceremoniji predavanju odgovora na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Dodik će ceremoniji predaje odgovora na Upitnik prisustvovati u 10:45 sati u zgradi Predsjedništva BiH, najavljeno je iz kabineta predsjednika RS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić sutra će u Sarajevu uručiti odgovore na Upitnik predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckeru.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara Zvizdiću Upitnik Evropske komisije.

Evropska komisija je tim činom zvanično započela proces pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine.

Klix.ba

Podsjećamo da je 2016. jedan medij prenio sljedecu informaciju

Milorad Dodik neće da se ponižava i ide u Sarajevo

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ponovio je danas da se ne osjeća odgovornim i krivim i da će dati izjavu Tužilaštvu BiH u vezi s provođenjem referenduma u RS-u.

Izjavu želi dati videolinkom ili u nekoj od pravosudnih institucija u RS-u, jer u Sarajevo neće ići.

“Neću da idem u Tužilaštvo BiH i neću da pravim medijski spektakl. Javnost nisam obavijestio o pozivu, već Tužilaštvo BiH”, rekao je Dodik i istakao da “neće da se ponižava i ide u Sarajevo da ga slika hiljadu novinara“.

Spreman je da izjavu da u Istočnom Sarajevu, u Tužilaštvu RS, gdje, kaže, može doći bh. tužilac ili u Banjoj Luci.

Ponovio je da smatra da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavni i da će “jednog dana biti srušeni“ i da će on na kraju “likovati, jer ne mogu da mu utvrde nikakvu odgovornost“.

Referendum u RS-u o danu tog bh. entiteta jeste podržavao, ali, kaže, proveden je na osnovu odluke Narodne skupštine RS-a, a protiv njega se vodi “haranga“.

Sumnja da se može podići optužnica zbog referenduma jer bi, smatra, trebalo uhapsiti “cijeli narod“.

Nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, kazao je da je potvrđeno da 9. januar ostaje dan tog bh. entiteta, a da je referendum zakonit i dostojanstveno proveden i pokazao je volju građana RS-a.

Radit će, dodao je, na afirmaciji referenduma, kao načina odlučivanja o svim važnim pitanjima, s tim da se naprave sopstveni spiskovi o glasačima da se ne bi tražili spiskovi iz Centralne izborne komisije BiH.

radiosarajevo.ba