Vučić: Spremni smo da krenemo u svakom trenutku

Srbija će se ponašati veoma odgovorno, ozbiljno, čuvati mir i stabilnost, izjavio je danas u Nišu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka sa vojnim i policijskom vrhom države.

Vučić je rekao da je pripadnike vojske i policije upoznao o izuzetno složenoj političko-bezbjednosnoj situaciji u zemlji i regionu.

– Srbija će se ponašati veoma odgovorno, ozbiljno, čuvati mir i stabilnost. Uz mnoge loše rečenice koje je imao Broz, jedna je bila tačna – treba da živimo kao da će sto godina biti mir, ali da budemo spremni da zemlju branimo u svakom trenutku – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, u skladu sa tim, jedinice vojske i policije Srbije su sve pripremljenije, obučenije i opremljenije.

– Naš budžet za odbranu je nikada veći, i ne samo taj budžet već ono što smo iz tekuće budžetske rezerve uzeli, značilo je mnogo. To olakšava poziciju jednoj relativno maloj, ali nezavisnoj zemlji da vodi nezavisnu politiku – rekao je on.

Uoči početka vojno-policijske parade, Vučić je rekao i da je stanje sa tehnikom i obukom vojske neuporedivo bolje nego 2012. godine.

– Danas je mnogo drugačije, moći ćete da vidite najmoćniju prezentaciju srpskog oružja i oruđa u posljednjih mnogo decenija – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, na paradi će letjeti avioni “mig 29”, avioni “orao” “i “galeb”, helikopteri…

– Biće prikazan i najveći broj tenkova ikada ne jednom mjestu u defileu, ali i druga oklopna vozila i najveći broj vojnika i policajaca – više od 4000 ljudi – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je izrazio nadu da savremeno oružje i oprema koji će biti prikazani Srbija “nikada neće morati da upotrebi protiv bilo koga”.

– Sve ovo treba da služi u svrhu odvraćanja potencijalnog agresora od napada na Srbiju – rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o vojnoj saradnji sa Kinom, on je izrazio zadovoljstvo zbog niza aktivnosti u vezi sa izradom domaćih bespilotnih letjelica.