Vučić: Slušaj me, Hašime…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani na samitu Procesa Brdo-Brijuni da je odgovorio predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju da mu ne pomažu ni Amerika niti drugi strani prijatelji.
Vučić je ocijenio da se ništa od “lijepih snova” koji se iz Evropske unije spominju u vezi sa Zapadnim Balkanom neće ostvariti.

Ocijenio je da se neće obistiniti ni otvaranje novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, niti početak pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, za BiH se, prema njegovim riječima, ništa neće dogoditi, a izostat će i vizna liberalizacija za Kosovo.

“Uredu, glupi smo, ali ne toliki glupi i svi znate da sam u pravu, ništa se neće desiti ni u junu, ni julu”, kazao je Vučić. Predsjednik Srbije je pritom naveo da podržava viznu liberalizaciju za Kosovo.

Vučić je kazao i da su Beograd i Priština u ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rješenja kosovskog problema.

Mediji su zabilježili i “hladno rukovanje” Vučića i Thacija. Oni su se rukovali u prisustvu šefice evropske diplomatije Federice Mogherini.

Inače, na samitu je izlaganje imao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a u svom izlaganju je posebno potcrtao NATO put BiH.

“U decembru prošle godine, ministri vanjskih poslova država članica NATO saveza odobrili su Bosni i Hercegovini dostavljanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa u okviru NATO programa MAP. To je okvir za nastavak i unapređenje postojeće saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO saveza, što bi predstavljalo značajan doprinos ne samo miru, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji Zapadnog Balkana. Sve države u našem regionu imaju snažnu saradnju sa NATO savezom, a većina njih je već ostvarila punopravno članstvo u toj organizaciji”, rekao je Džaferović.

Treba naglasiti da su pred početak samita Proces Brdo-Brijuni kamere danas zabilježile zanimljivu raspravu između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodik i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, a kojoj je u holu gdje se održava samit prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.