Vučić: Ovaj dan NEĆE PROĆI MIRNO, evo šta očekujem – i koga će poslati

Poslije svega, predsjednik ne očekuje da će izborni dan u nedjelju, 19. maja, na Kosovu proći mirno.

– Ne, ne očekujem, ali molim Srbe da pokažu koliko se država Srbija bori za njih, da pokažu ljubav prema svojoj otadžbini. Mi ne krijemo da imamo (Beograd) najbolje odnose sa Srpskom listom. To je naša teritorija – podvlači Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da kosovske vlasti žele da uhapse 26 policajaca sa sjevera Kosova i Metohije i još 15 osoba – pod izgovorom da su učestvovali u korupciji i slično, i da začarani krug na Kosovu nije zatvoren.
On je ocijenio da, kada se uđe u određenu fazu političkog ludila, ne može da pronađe izlaz, a to je danas slučaj s albanskim zvaničnicima na Kosovu.

– Oni žele da uhapse 26 srpskih pripadnika policije sa Sjevera KiM i još 15 osoba, pod izgovorom da su učestvovali u korupciji i raznim sličnim stvarima, da bi Kosovska Mitrovica ostala nezaštićena i da bi mogli da urade najprljavije stvari protiv našeg naroda – rekao je Vučić gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Zatim bi, kako kaže, slijedio završni čin pokušaja potpunog ovladavanja prostorom gdje žive Srbi na KiM.

– Onda bi rekli: Doveli smo vas pred svršeni čin kao Hrvati prije “Oluje”. Veoma sam zabrinut, brine me taj začarani krug koji nije zatvoren. Reagovaćemo, biće različitih opštih akata koje će usvojiti prije svega Narodna skupština, zatim i podzakonskih akata koje će vlada usvajati. Moramo da reagujemo na način da budemo ozbiljni, uzdržani i vodimo računa da ne izgubimo kredibilitet kao ozbiljni ljudi i zemlja u međunarodnoj zajednici – kaže Vučić.

“Izborni dan neće proći mirno”

Ističe da je Srbija o tome obavijestila međunarodne institucije i da je juče lično obavio više telefonskih razgovora, kao što je učinio i Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM.
– To što Veselji govori o Nišu, Kuršumliji (odakle su navodno protjerani Abanci) i drugim mjestima – bilo bi dobro da dođe da vidim kako to izgleda i kako će to da mu uspije. A, Srbija će reagovati uzdržano, smireno, ali će sačuvati i zaštititi svoj svoj narod – rekao je Vučić.

O rezoluciji Prištine

Komentarišući rezoluciju koju je Priština usvojila o tzv. “genocidu Srbije”, Vučić je rekao da neki narodi na Balkanu ne razumiju i ne mogu da pronađu put u budućnost.

– Jedini put koji vide jeste mržnja prema srpskom narodu, iako će uvijek reći da je to protiv onih koji su činili zločine prema njihovom narodu. I ne mogu da se okrenu ni radu, ni poslu, trgovini, ekonomiji. Neki su samo obukli odijela, i stavili kravate, i izašli iz šume i razumljivo je da na takav način govore.

(Blic)