Vučić opet sa Merkelovom, šta poslije “razumjeli sve poruke”?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 13. aprila, javlja Tanjug.

Kako je objavila državna agencija, drugi sastanak dvoje državnika u posljednjih mjesec i po, inicirala je njemačka kancelarka.

Sastanak Vučića sa Merkelovom dolazi u trenucima novih napetosti oko Kosova i najavljene “desetodnevne diplomatske ofanzive Aleksandra Vučića” tokom koje bi predsjednik Srbije trebalo da razgovara o kosovskom problemu prije svega sa zapadnim partnerima.

Kako je izjavio prošle nedjelje, Vučić “ne očekuje mnogo dobre vijesti” i očekuje teške pregovore do predstojećeg Samita u Sofiji.

Vučić i Merkelova su se posljednji put sastali krajem februara, kada je predsjednik Srbije rekao da je “razumio sve poruke” i da će raditi na rješavanju problema KiM.

“Rekao sam joj da je važnije ljubiti zemlju svoje djece, nego zemlju predaka. Srbija je spremna za rješenje, ali rešenje je da i jedna i druga strana nešto izgube”, rekao je Vučić tada.

Merkelova je rekla da ona ne propisuje šta se mora desiti po pitanju Kosova, kao i da ne dijeli savjete.

“Predsjednik Srbije je tu glavni akter“, rekla je Merkelova.

“Inicijativa polazi od Srbije, predsjednik Srbije je taj koji je tu glavni akter. Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali ja neću da dijelim savjete, pogotovo ne u javnosti”, rekla je Angela Merkel.

Kako je objavila državna agencija, drugi sastanak dvoje državnika u posljednjih mjesec i po, inicirala je njemačka kancelarka. Sastanak Vučića sa Merkelovom dolazi u trenucima novih napetosti oko Kosova i najavljene “desetodnevne diplomatske ofanzive Aleksandra Vučića” tokom koje bi predsjednik Srbije trebalo da razgovara o kosovskom problemu prije svega sa zapadnim partnerima.

B92