VUČIĆ KOD MERKELOVE| Pričalo se donosima sa komšijama: Pogledajte zašto Vučić ne spava noćima…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je njemačka kancelarka Angela Merkel na današnjem sastanku pokazala razumijevanje za poziciju Srbije o pitanju Kosova i Metohije i insistirala da se mir i stabilnost u regionu moraju očuvati po svaku cijenu.

“Analizirao sam briselski sporazum tačku po tačku i gospođa Merkel je to znala – od prvih šest tačaka ništa nije ispunjeno, a sve posle toga jeste, što je bilo obaveza Srbije”, rekao je Vučić novinarima poslije sastanka u Berlinu.

On je prenio da je Merkelova istakla da će biti i dalje angažovana o tom pitanju i pozivaće sve iz regiona jer želi da očuva stabilnost i mir u Evropi.

“Rekla je da, ako bude bilo kakvih problema u budućnosti, mogu da je pozovem odmah. Dogovorili smo da u okviru EU nastavimo da radimo na pronalaženju rešenja, jer rješenje je uvijek bolje od svakog konflikta, makar bio i zamrznut”, naglasio je Vučić.

On je naveo da je prenio Merkelovoj da je Srbija spremna za kompromis, ali da su za njega potrebne dvije strane.

“Ranije sam verovao da bi bilo lakše da sami razgovaramo, ali je potrebno da imate saglasnost i Nijemaca, Amerikanaca, Turske i Rusije i da o svemu bude obaveštena i Kina i svi da budu saglasni”, rekao je Vučić.

On je istakao da probleme treba rješavati, ali da to zavisi i od drugih faktora, te izrazio zadovoljstvo što je Merkelova htjela da čuje i sasluša argumente Srbije.

“Nemačka je priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova i naši stavovi se razlikuju, ali mogli smo da iznesemo naše stavove o tome šta se dešavalo /direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju/ Marku Đuriću, kao i o neophodnosti kompromisa i rešenja”, rekao je Vučić.

On je naveo da Merkelova zna šta Kosovo i Metohija znači za Srbe, a šta za Albance, te da uprkos tome što je Njemačka priznala Kosovo razumije kakva je pozicija Srbije i poštuje Srbiju.

“Spremni smo da razgovaramo o mnogim temama i da iz više uglova posmatramo stvari. To zna gospođa Merkel”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je sa Merkelovom razgovarao o stolici Kosova u UN, Vučić je rekao da je Merkelova “jedna od najmudrijih i najpametnijih sagovornika s kojima je razgovarao, a neko ko je mudar i pametan nikada na taj način ne bi na takav način govorio”.

“Ona je korektna i konkretna, puna samopouzdanja i oni koji su takvi ne koriste takav rečnik“, rekao je Vučić.

On je rekao da je sa Merkelovom razgovarao i o bilateralnim odnosima Srbije i Njemačke i da su konstatovali da su na veoma visokom nivou.

“Veoma sam zadovoljan sastankom. Bio je iskren razgovor i to ona poštuje. Mi stavove Srbije predstavljamo svuda na isti način Berlnu, Briselu, Vašingtonu i Moskvi i svagde drugde”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da je Merkelova rekla da bi bilo veoma važno da Srbija prisustvuje predstojećem samitu EU o zapadnom Balkanu u Sofiji i dodao da će Beograd biti svakako predstavljen, izrazivši nadu da će to biti na najvišem nivou.

N1/Al Jazeera