VUČIĆ I KOLINDA DANAS U ZAGREBU GOVORILI I O BiH: Šta misliš ti o ovom što su rekli…

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Zagrebu da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos u Bosni i Hercegovini, da ni na koji način to ne žele da kvare te da žele da se takvi odnosi uspostave i sa bošnjačkom zajednicom, javlja Anadolu Agency (AA).

– Što se tiče BiH i mogućih trilaterala, mi smo uvijek za svaku vrstu razgovora. Gospodin Čović (Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, op.a.) je rado viđen gost u Beogradu, uvijek je dobrodošao, imamo visok stepen saglasnosti po različitim pitanjima. Nisam ulazio u detalje oko izbornih zakona i ne bih se izjašnjavao, jer ne bi bilo fer. Smatramo da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos u BiH, ni na koji način to ne želimo da kvarimo i želimo da takve odnose uspostave sa bošnjačkom zajednicom – poručio je Vučić.

Da je trilaterala između Hrvatske, Srbije i BiH, jedan od, ne samo prihvatljivih nego i poželjnih mehanizama, izjavila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

– Gdje možemo razgovarati o pitanjima koja opterećuju današnju BiH, a i činjenicom da i Hrvatska i Srbija jamče mir u BiH temeljem Dejtonskog mirovnog sporazuma i da sljedom toga imamo ne samo pravo nego i obvezu čuvati mir i sigurnoist naše susjedne države – poručio je Grabar-Kitarović.

Govorila je i o Izbornom zakonu u BiH kazavši da je Hrvatska stava da se on treba mijenjati i nadograđivati.

– Hrvatska je među onim državama koja smatraju da se on treba mijenjati i nadograđivati i da u promjenama treba poštivati od odluke Ustavnog suda BiH preko presude Sejdić-Finci do samog načela funkcioniranja Dejtonskog ugovora, a to je jednokopravnost triju naroda, što znači da hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH trebaju birati Hrvati, da on bude i politički predstavnik – poručila je Grabar-Kitarović.

faktor.ba