VUČIĆ I BAKIR U ŠOKU| Erdogan ih obojicu hitno pozvao na sastanak: Pogledajte šta se dešava…

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravit će u ponedjeljak u posjeti Turskoj, gdje će imati susret sa predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ovu informaciju potvrdili su za Faktor iz Predsjedništva BiH.

Kako je najavljeno, glavne teme razgovora bit će trasa autoputa Sarajevo – Beograd i ekonomska saradnja triju država.

Kako je novinarima tokom posjete Sarajevu rekao glasnogovornik Predsjedništva Turske i zamjenik generalnog sekretara Ibrahim Kalin, Turska nastoji povećati broj investicija u regionu Zapadnog Balkana i poboljšati bilateralne odnose.

RANIJE SE I OVO PISALO O SARADNJI TURSKE, SRBIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

Sastanak privrednika

Iskazane su namjere da se u narednom periodu inicira snažan proces saradnje i prijateljstva putem trilateralnog mehanizma.

„Danas svjedočimo historijskom danu. U maju 2013. godine pojavila se inicijativa, a danas smo održali i prvi sastanak Trgovinskog komiteta Turske, Srbije i BiH. Već od ove sedmice zvaničnici sve tri države počinju raditi na ovoj ideji. Dogovorili smo se da nam cilj bude da početkom oktobra na jedno mjesto dovedemo i upoznamo i ljude iz privrednih foruma tri zemlje“, ocijenio je turski ministar.

On je napomenuo kako će se trilateralni sastanak ministara održati u Srbiji, a poslovni forum u BiH.

„Vjerujemo da ćemo do kraja ove godine napraviti i konkretne korake. Očekujemo važne rezultate, poput samita šefova država ili šefova vlada tri države“, dodao je Zeybekci.

Istakao je da je Turska ranije sa BiH i Srbijom potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini koji obuhvata sve industrijske proizvode, napominjući kako je to, ipak, samo četvrtina od ukupnog trgovinskog potencijala tri države. Dodao je da bi Sporazum o slobodnoj trgovini trebao obuhvatiti i sektor usluga, javne uprave, poljoprivrede, hrane i turizma.

Podsjetio je da je trgovinska saradnja Turske sa BiH i Srbijom tokom prethodnih 10 godina porasla gotovo devet do 10 puta, napominjući da treba nastaviti sa njenim produbljivanjem. Jasno je poručio da Vlada Turske podržava ulaganje turskih firmi u Srbiji i BiH, naglasivši da postoji prostor za ulaganje tri države u oblasti energetike, stočarstva i poljoprivrede.

Zeybekci je podsjetio da turske firme u Srbiji imaju investicije u vrijednosti od 57 miliona dolara, a u BiH od gotovo 300 miliona.

Turski ministar je istakao kako je Turska spremna pomoći otvaranje zajedničkog trgovinskog predstavništva BiH i Srbije u Istanbulu.

Porast bh. izvoza

Ljajić je izjavio kako je potrebno nakon ovog sastanka napraviti konkretne korake na planu jačanja trilateralne trgovinske i ekonomske saradnje.

Posebno je naglasio da bi otvaranje predstavništva u Istanbulu pomoglo sektoru turizma.

„Želim naglasiti da se mir oslanja na ekonomiju. Mislim da bismo mogli rešiti političke probleme ako rešimo ekonomske“, rekao je potpredsjednik Vlade Srbije, uputivši poziv turskim privrednicima da ulažu u Srbiju.

Šarović je istakao kako vjeruje da se sve tri države mogu mnogo brže razvijati putem Trgovinskog komiteta.

„Ovdje se govorilo o privrednim aktivnostima Turske u BiH. Želim im se zahvaliti, ne samo na izvozu nego i na uvozu u BiH“, rekao je bh. ministar.

Podsjetio je da je uvoz iz BiH u Tursku tokom prvih šest mjeseci ove godine porastao za 50 posto u odnosu na isti period prošle godine. Istakao je kako je BiH otvorena za reviziju Sporazuma o slobodnoj trgovini.

„Spremni smo da provedemo potrebne korake kako bi se uklonila carinska ograničenja za slobodnu trgovinu o kojima se ovdje govori. Uvijek sam bio otvoren u pogledu bilateralne saradnje BiH i Turske“, kazao je Šarović.

Ministri tri države su nakon izjava potpisali i završnu deklaraciju i protokole u vezi sa pravilima i procedurama rada Komiteta.