Vučić DRŽI DODIKA U ŠACI: Ako Vučić ovo ikada izgovori to je Dodikov kraj

Milorad Dodik u posljednjih godinu dana više vremena provodi u Beogradu nego u Banjaluci. Vjerovatno misli da će mu podrška Aleksandra Vučića, koja je očigledna, pomoći da što duže vlada Republikom Srpskom. Koliko je Vučićeva podrška bitna za Dodikov opstanak na vlasti?

Nebojša Vukanović: Vučićeva podrška Dodiku je ne samo bitna, već je ključna

Nebojša Vukanović: Vučićeva podrška je ne samo bitna, već je ključna. Sjetite se da je 2014. godine Dodik opstao na vlasti sa manje od 6.500 glasova razlike. Tada se Vučić snažno uključio u Dodikovu kampanju, a podržao ga je i patrijarh. Vrlo je štetno i pogubno što se vjerske zajednice miješaju u politiku. Islamska zajednica je veoma bliska Stranci demokratske akcije, Katolička crkva i mnogi biskupi su veoma bliski HDZ-u, a mnogi vjerski velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, uključujući patrijarha i vladiku Grigorija, uvijek su u kriznim trenucima dolazilio da pomognu Dodiku. Patrijarh je 2014. došao na otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, došao je i 2016. pred lokalne izbore, pa je 2018. dan ili dva pred izbore bio kod kod Dodika u Laktašima da osvešta hram i da pohvali Dodika – da kaže da je on dobar i da treba da ostane na vlasti. Sada je Dodik dobio orden, a nakon par dana dao je crkvi iz budžeta dva miliona maraka. Dakle, jasno je da je taj orden Svetog Save kupljen. Sramno je to što rade vjerske zajednice. Dodik je dobar dio svog novca sklonio u Srbiju – tamo mu se nalaze vila i brojni biznisi – i on zna da Vučić, koji je bio koordinator službi bezbjednosti, o njemu ima sve podatke. Dodik je svjestan da bi mogao izgubiti vlast kada bi se Vučić okrenuo protiv njega i kada bi se rasvijetlile sve njegove afere. Međutim, iz Srbije nikada nije došao zvaničan odgovor kako je Dodik uspio da dva puta prebaci novac za famoznu vilu koju je kupio na Dedinju.

Dodik i Vučić su ista vrsta apsolutističkih vladara koji kontrolišu medije, guše opoziciju i vladaju kao savremeni tirani. Oni jedan drugom pomažu. Za mene je ta politika Aleksandra Vučića vrlo, vrlo licemjerna. Na izborima u Srbiji 2012. godine Dodik je podržavao Borisa Tadića, a Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića nazivao političkim pobačajem. Tada je lider opozicije u Republici Srpskoj Mladen Bosić pozvao građane porijeklom iz Republike Srpske i Krajine da glasaju za Nikolića – i to je možda bilo ključno da Nikolić pobijedi u drugom krugu i da naprednjaci dođu na vlast. Umjesto da se zahvali, Vučić je opoziciji u Republici Srpskoj zabio nož u leđa. Vučiću Dodik očito treba zbog krize na Kosovu. Svima je jasno da Vučić vodi klasičnu izdajničku politiku i da će on uskoro da prizna nezavisnost Kosova u nekom obliku. Tu mu je jako bitan Dodik, koji u kontrolisanim medijima u Srbiji važi kao neko ko je tobože neki veliki patriota. Mislim da Vučić i Dodik jedan drugog pomažu. Svaki put kad je Dodik u krizi Vučić mu pomaže. Vučić mu je 2016. prebacio preko Poštanske štedionice 60 miliona. Sad mu prebacuje 50 miliona. Tako da su njihove veze ključne.

Žarko Papić: Ja se bojim da od drveća ne vidimo šumu. I ne bi volio da ovaj razgovor ide samo u jednom smjeru. Dodikova orijentacija na Srbiju i Vučića i na Rusiju i Putina otvara drugo pitanje. Šta se to desilo da se čovjek koji je prije 10 godina bio prozapadno orijentisan okrene ka Istoku? Nije riječ samo o njegovom izboru. Riječ je o tome da drugi, prije svega bošnjačke političke partije, ni na koji način nisu bile kooperativne kada se radilo o bilo kom problemu Republike Srpske. Sjeća li se iko takozvane reforme pravosuđa kada je tadašnja visoka predstavnica Evropske unije prije više od 10 godina dolazila u Banjaluku – pa neće biti referendum već strukturni dijalog o pravosuđu. Ništa se nije desilo. Ponekad imam utisak da Dodik uopšte ovdje nije bitan. Ili nije najviše bitan. Imam utisak da nekome odgovara da tretira Republiku Srpsku kao neprijateljsku teritoriju, da je prosto izgurava i odbacuje iz Bosne i Hercegovine. To je jedan aspekt. Drugo, Vukanović kaže -Vučić će izdati Kosovo. Pojavljuje se termin izdaja i odsustvo suočavanja sa realnošću.

Vučićeva pozicija na Zapadu je bazirana na dvije stvari. On je jedini lider u Srba, kako god to zvučalo, koji prihvata realnost i želi da problem Kosova riješi dugoročno takozvanim kompromisom – bilo to razgraničenje, bilo to nešto drugo. Srbija je Kosovo izgubila puno prije proglašenja nezavisnosti Kosova. Kosovsko društvo se odvojilo od srpskog dobrih 15 godina prije toga. Zbog potpuno pogrešne politike Miloševića i svih drugih stvari koje su se tada dešavale.

Drugi stub na kome Vučić počiva je ozbiljan ekonomski oporavak Srbije. Naravno da Vučiću treba Dodik zbog Kosova, ali Vučić želi da riješi problem Kosova. Ne prihvatam da je to bilo kakva izdaja. To je pokušaj da se realan problem riješi na realan način. Kako će to biti – stvarno ne znam. Veoma je opasno održavanje zamrznutog konflikta na Balkanu slijedećih 10 godina u situaciji kada narastaju ambicije za stvaranje Velike Albanije, što direktno ugrožava Makedoniju, dobrim dijelom i Crnu Goru, a Kosovo se podrazumijeva. Dakle, to nije izdaja. To je spasavanje Srbije.