VLAST PRIPREMA NOVI UDAR NA DŽEPOVE NAJSIROMAŠNIJIH GRAĐANA: Kazna za kuće bez fasade će se plaćati oko 800 KM…

Hrvatsko Ministarstvo graditeljstva otvorilo je javnu raspravu o prijedlogu novog Zakona o gradnji i građevinskoj inspekciji, kojim se, između ostaloga, predviđaju kazne za one vlasnike kuća koji na svom objektu nisu izradili fasadu.

Ako ovaj prijedlog zakona prođe, vlasnik kuće će imati pet godina od početka gradnje da završi fasadu ili mu prijete novčane kazne u iznosu od 3.000 kuna (777 KM) “koje komunalni redar izriče rješenjem u istom iznosu jednom mjesečno do izvršenja rješenja”, prenosi Dnevnik.hr. Dakle, kazne se neće dobivati jednokratno, nego svaki mjesec, sve dok vlasnik kuće ne ispuni zahtjev da dovrši fasadu.

Također, prema prijedlogu zakona, od dobivanja građevinske dozvole do početka gradnje trebalo bi proći maksimalno tri godine, odnosno od dobivanja građevinske dozvole do dovršenja fasade ukupno može proći osam godina i ni dana više. U Ministarstvu graditeljstva kažu da su fasade u nacrtu zakona dobile na važnosti zbog energetske uštede, ali i estetskog uređenja prostora.

Još važnije, ovaj prijedlog Zakona odnosit će se na novu gradnju, a za stare građevine bez fasade uredba će biti donesena naknadno.

Ako ovaj prijedlog zakona prođe, vlasnik kuće će imati pet godina od početka gradnje da završi fasadu ili mu prijete novčane kazne u iznosu od 3.000 kuna (777 KM) “koje komunalni redar izriče rješenjem u istom iznosu jednom mjesečno do izvršenja rješenja”, prenosi Dnevnik.hr. Dakle, kazne se neće dobivati jednokratno, nego svaki mjesec, sve dok vlasnik kuće ne ispuni zahtjev da dovrši fasadu. Također, prema prijedlogu zakona, od dobivanja građevinske dozvole do početka gradnje trebalo bi proći maksimalno tri godine, odnosno od dobivanja građevinske dozvole do dovršenja fasade ukupno može proći osam godina i ni dana više. U Ministarstvu graditeljstva kažu da su fasade u nacrtu zakona dobile na važnosti zbog energetske uštede, ali i estetskog uređenja prostora.