VJERUJEŠ LI TI U OVO| Dodik: Rafinerija ulja Modriča je jedna od najboljih kompanija u BiH…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Rafinerija ulja Modriča jedna od najboljih kompanija u Srpskoj i BiH što pokazuje obim proizvodnje, ali i plasiranje proizvoda na daleka tržišta.

Dodik je naglasio da će do kraja godine biti uloženo 2,5 miliona eura u sektor proizvodnje baznih ulja, te podsjetio na ranija ulaganja od 12,5 miliona eura u novu opremu, zahvaljujući kojoj je moguće proizvesti 60.000 tona različitih veoma konkurentnih proizvoda.

Nakon sastanka sa predstavnicima ruske kompanije “Zarubežnjeft” i obilaska Rafinerije ulja Modriča, Dodik je rekao novinarima da je ovdje riječ o uspješnoj privatizaciji, te da kompanija pokazuje visok stepen socijalne odgovornosti.

On je istakao da ulaganja u novu opremu demantuju pojedine medijske napise o zatvaranju proizvodnje, te da tekuća proizvodnja ostvaruje dobit koja uz određene obaveze nije velika, ali je zadovoljavajuća.

“Zahvalan sam za više od 500 miliona KM uplaćenih doprinosa i poreza u finansijski sistem Republike Srpske, dijelom i BiH”, rekao je Dodik.

On je zahvalio rukovodstvu kompanije za obezbijeđenu prosječnu plati od 600 eura i vidljivu odgovornosti prema radnicima kada je riječ o doprinosima, što je jedan od važnih dijelova poslovne politike kompanije “Zarubežnjeft”.

Dodik je ukazao da je problem neadekvatan sistem javnih nabavki kod velikih preduzeća koji omogućava razne spekulacije i gdje se pojavljuju različite firme koje spekulišu kvalitetom, ali da je kvalitet proizvoda Rafinerije ulja Modriča neupitan što potvrđuju sertifikati svjetski priznate laboratorije.

“Treba voditi računa o ovakvim kompanijama i omogućiti im da u ravnopravnim uslovima mogu da konkurišu na bilo koji tender”, poručio je Dodik.

On kaže da dolaskom “Zarubežnjefta” na naftno tržište u BiH više nema problema kada je riječ o kvalitetu ulja, što je ranije bilo diskutabilno.

Klix