(VIDEO) ULICE DAMASKA: Pogledajte kako izgleda glavni grad Sirije poslije JEDNOG OD NAJVEĆIH UDARA!

Pogledajte kako izgledaju ulice Damaska jutro nakon napada Zapada na Siriju.

Stotine Sirijaca protestuju danas na trgu Omajad u Damasku, mašući sirijskim, ruskim i iranskim zastavama i transparentima sa simbolima pobede, a u znak podrške predsedniku Bašaru al-Asadu i prkosa noćas izvedenim napadima SAD, Britanije i Francuske na tu zemlju.

Državna televizija emituje snimak uživo sa trga, na kojem se vidi veliki broj civila izmešanih sa uniformisanim muškarcima, a među okupljenima su i jedan glumac, poslanici i druge javne ličnosti.


Kurir

Zaev: Blizu smo rješenja spora sa Grčkom

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su razgovori sa Grčkom o višedecenijskom sporu u vezi sa imenom Makedonije vrlo blizu rješenja, te da su od sedam ostala neriješena smo dva pitanja.

Riječ o pitanju da li će u imenu biti sadržana geografska odrednica i kako će se ono koristiti u međunarodnim odnosima, a kako za domaću upotrebu.

Zaev je rekao da je ovo drugo pitanje za makedonsku stranu novo i da Skoplje smatra da je potrebno razlikovati ono što je za međunarodnu od onog što je za domaću upotrebu.

On smatra da Ustav ne treba mijenjati i da to ne bi trebalo da ima utjecaj na stav Grčke.

Prema njegovim riječima, za Grčku je problematično i pitanje identiteta i jezika, ali Atina, kako je rekao, ima razumijevanja za makedonski identitet.

Govoreći o državljanstvu, Zaev je rekao da će ono biti u saglasnosti sa novim imenom.

“Vjerovatno bi bilo – građanin Sjeverne (Gornje) Vardarske ili slično”, naveo je makedonski premijer.

On je ponovio da će nakon dogovora biti održan referendum o tom pitanju, te da još nije definisano da li će to biti odmah nakon konačnog rješenja ili neposredno prije ulaska u NATO i EU.

Zaev je dodao da po pitanju referenduma postoje nesuglasice unutar koalicije, odnosno sa albanskom partijom DUI Allija Ahmetija, koja se protivi održavanju referenduma.
Klix.ba