VIDEO KAMERA ZABILJEŽILA UŽAS: Čovjek (32) umro nakon što ga je usisala mašina za magnetnu rezonansu…

32-godišnji muškarac u Indiji poginuo je nakon što ga je usisala MRI (Magnetic resonance imaging) mašina u bolnici, dok je bio u posjeti bolesnom rođaku!?

Čovjek po imenu Rajesh Maru, privučen je magnetnom silom nakon što je ušao u sobu noseći bocu s kisikom. Incident je potvrdila policija u Mumbaiju.

– Mi smo lišili slobode doktora i jednog mlađeg člana osoblja po članu 304 indijskog krivičnog zakona, koji se odnosi na izazivanje smrti nemarom – izjavio je predstavnik za javnost lokalne policije Deepak Deoraj.

Policija navodi kako preliminarni izvještaji sugerišu kako je muškarac umro zbog udisanja tečnog kisika koji je curio iz boce, koja je oštećena nakon što je udarila u skener za magnetnu rezonansu.

Ramesh Bharmal, prvi čovjek bolnice u kojoj se desio incident, potvrdio je da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdio precizan uzrok smrti, dodajući da je snimak nadzorne kamere koja je zabilježila trenutak užasa predan policijskim organima.

ODŠTETA. Jedan član familije je otkrio šta se dogodilo prije tragičnog incidenta. Naime, mlađi član osoblja bolnice koji radi na osiguranju – i trebao bi baš spriječiti da se desi nešto ovako – zamolio je stradalog Marua da pomogne s nošenjem boce s kisikom, uvjeravajući ga da je MRI isključen.

Vlada Maharashtre, čiji je Mumbai glavni grad, ponudila je familiji odštetu u iznosu od pola miliona rupija, odnosno, preračunato, 6.335 eura.

SNAŽNA SILA. MRI, ili uređaj za snimanje magnetnom rezonansom, koristi snažno magnetno polje da bi snimio organe u ljudskom tijelu. Metalni objekti koji se nađu u blizini bivaju privučeni snagom tog polja i zbog toga se ne smiju nalaziti u istoj prostoriji.

U Indiji se 2014. godine, u bolnici u New Delhiju desio jedan sličan incident, tada bez smrtnih posljedica. Naime, dva radnika bolnice tada su bila satima zarobljena između mašine za MRI i boce s kisikom.

U SAD (New York) 2001. godine, jedan 6-godišnji dječak je poginuo nakon što ga je metalni spremnik za kisik pogodio u glavu.

doznajemo.com