(VIDEO) EKSKLUZIVNO! TAJNA VUČIĆEVOG POZIVA PRIŠTINI KOJI JE PROMIJENIO SVE: Evo šta se dešavalo posle haosa na Kosovu

BEOGRAD – Rekao sam im pre dva dana da imaju rok do pola osam da se povuku, i povukli su se, u 19.20 su vratili Marka Đurića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i na taj način obelodanio šta je bila sadržina “jednog poziva” u Prištinu, za koji je Marko Đurić posle hapšenja rekao da je zaustavio dalji teror.

“Morali su da se ‘povuku’ posle izvesnog trenutka”, rekao je Vučić za Prvu televiziju i dodao da su Albanci morali da se povuku i kada ih je, kako je rekao “prošli put isto to upozorio”. Nada se, kaže, da im to više neće padati na pamet.

On je sve to rekao odgovarajući na pitanje ko je nama garancija da ROSU neće više da upadnu na sever, ali je i zaključio: “Nemamo mi više nikakve garancije, sem sebe” rekao je Vučić.

Vučić je naglasio i da je politički cilj Albanaca na KiM da zauzmu sever pokrajine, kako bi Srbima izbili “poslednju kartu iz ruku” za bilo kakav kompromis o KiM.

Vučić je rekao da je to pozadina i onoga što su uradili pre dva dana: “Oni žure, pošto im stvari u svetu ne idu na ruku i ne idu u prilog i hoće po svaku cenu da zauzmu sever KiM, kako bi Srbi nakon toga mogli da budu srećni da dobiju ‘eksteritorijalnost’ za crkve i manastire, što bi prihvatili Janković, Jeremić i ostali, a možda i ZSO kao nevladinu organizaciju”, rekaoje predsednik za Prvu televiziju.

“Njihov politički cilj je sever”

“Njihov poltički cilj je sever”, istakao je. Namera Albanaca na KiM je, objašnjava, da provere sve mogućosti kako da zauzmu sever, da imaju takozvanu “osmokraku šemu”, opkoljavanje severa.


Čak su, kaže, i dve jedinice ubačene u centralni deo severnog Kososva, kod Banjske, u čemu su im pomagale i međunarodne snage, kako bi mogli da vide pokrete i kontrolišu Srbe koji bi im se u tome suprotstavili.

Na opasku da su iz Prištine najavili hapšenje Srba ako formiraju ZSO, Vučić je rekao da su formiranje ZSO najavili i Tači i Haradinaj i da ne vidi šta je sada problem što se ide u njeno formiranje.

“Pa, hajde da je formiramo. Jesu li rekli? Jesu”, konstatovao je predsednik i naveo da su Srbi spremni da razgovaraju sa njima. “Ako su opet lagali, po ko zna koji put, i opet neće da formiraju ZSO, znači da su lagali pre tri dana lažnom pričom o ZSO. Znam da lažu šta god govorili, nikada je neće formirati”, rekao je Vučić.

On je upozorio da će ili Albanci krenuti u formiranje ZSO ili “će ceo svet da konstatuje da se radi o ortodoksnim lažovima”, kojima nije bilo dovoljno pet godina da dogovoreno sprovedu u delo. I pored toga se ipak nada da će prištinske vlasti da naprave neki sastanak sa Srbima i da se krene u formiranje ZSO.

Na pitanje u vezi s primedbama iz Prištine da logo ZSO liči na srpske simbole, Vučić je uzvratio: “Ne, nego će da liči na albanske”. Vučić je rekao da je situacija na jugu KiM jednako loša kao što je bila i ranije, ali da Albanci barem nisu ubijali, što je dobar rezultat dijaloga koji je vođen.
Kurir.rs