VELIKA TUGA: U posljednjoj smjeni pred odlazak u penziju jutros poginuo radnik Željezare…

U pogonu tzv. tople valjaonice Železare Smederevo u Srbiji jutros je poginuo radnik Miroljub M., potvrđeno je agenciji Beta u policiji.

Miroljub M. poginuo je oko 5.30.

Prema nezvaničnim informacijama, na njega je, dok je radio na japanskim makazama, pao kotur lima.

Nesreća se, prema prvim informacijama, dogodila u trećoj smjeni, u pogonu tople valjaonice.

Prema informacijama s lica mjesta, on je natradao kada je na njega pao kotur lima u dijelu pogona “Makaze”.

Kako se doznaje radniku je ovo bila posljedja smjena pred penzionisanje.

Istražni sudija je izašao na uviđaj.

doznajemo.com

Željezara Smederevo radi punim kapacitetom

U Željezari Smederevo pokrenuta je druga visoka peć. Fabrika sada punim kapacitetom topi željezo. U isto vrijeme, predstavnici srpske čeličane su u Kini u posjeti Hestilu – novom strateškom partneru koji je Željezaru kupio za 46 miliona eura. Radnici od njih očekuju modernizaciju postrojenja.

Temperatura željeza je 2.300 stepeni. Visoka peć topi rudu i sirovine od čelika. Tamo se željezo razdvaja od šljake, a dobija se čisti čelik.

Radnici Željezare Vladan i Milan, koji su se zaposlili prije osam mjeseci, održavaju instalacije i gasna postrojenja. Nadaju se novom kolektivnom ugovoru, i poslu za svih 5.200 radnika.

„Prvo što očekujemo da svi ostanemo na svojim radnim mestima. Nadam se da dođu i drugi. Nadam se i modernizaciji svega ovoga, i uvećanju proizvodnje“, kazao je Vladan Milovanović, rukovodilac gasnog sistema.

„Jedino što očekujem da ne zatvore ovo, da bude proizvodnje da nastavi da radi, da je modernizuju i da imamo posla. Kada mi radimo, radi i Smederevo“, rekao je Milan Kukalj, električar Željezare Smederevo.

Željezara direktno puni budžet od izvoza, koji je prošle godine iznosio blizu 180 miliona eura.

Kada u Željezari Smederevo rade obje visoke peći, ova fabrika ima mogućnost da istopi oko dva miliona tona željeza godišnje. Kao takva direktno utiče na bruto društveni proizvod Srbije.

Radnici i uprava očekuju promjene

Zbog privatizacije Željezare, Evropska banka za obnovu i razvoj, predviđa rast BDP-a Srbiji za dodatnih 1,5 posto. Kinezi najavljuju investicije od 300 miliona eura. Sindikati i menadžment su u Kini i upoznaju se sa novim vlasnikom.

„Videli smo kako funkcioniše Hestil. Ovo je kompanija koja koristi procedure i tehnologije koje su najnaprednije od svih koje sam ikada video. Nadam se da ćemo uspeti da primenimo njihova znanja i nove mogućnosti koje se pružaju i kod nas u Smederevu“, kaže Petar Kamaraš, direktor Željezare Smederevo.

Istopljeno željezo dovozi se u čeličanu. Tu se pravi čelik u tablama, koji se prodaje, a koristi za sve namjene.

Dva su tendera za privatizaciju fabrike propala. Problemi sa Željezarom nastaju zbog pada cijene željeza na svjetskom tržištu. Zato je Željezera poslovala sa gubicima. Država je, zbog toga, subvencioniše sa 100 miliona eura godišnje.

„Uvek je bila na nekoj klackalici da li će da radi, da li neće, sada kada je došao ovaj Hestil, tu smo da radimo, da radimo i proizvodimo. Mi smo tu, spremni smo za sve izazove, nije problem nikakav – znamo, umemo da radimo“, rekao je Ljubiša Marković, glavni poslovođa čeličane.

Kompanija Hestil, koja ima prihod 44 milijarde dolara, spada u najveće svjetske kompanije. Željezaru Smederevo Kinezi će preuzeti za mjesec dana, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Al Jazeera