Varga: Kada Vučić ovo uradi, okrenuće se PRAVO KA BOSNI, a onda…

Politikolog Boris Varga izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u očima Zapada još uvijek dio rješenja problema, ali je ocijenio da ne treba isključiti mogućnost da Vučić uskoro postane dio problema.

“Nacionalizam je zajednička i jedina stabilna ideologija vlasti i delova opozicije u Srbiji”

Varga je sinoć na tribini u Tuzli “Kuda ide Srbija?” rekao da je od samog početka bilo jasno da je obećanje da će Vučić priznati nezavisnost Kosova zapravo “prevara” i ocijenio da predsjednik Srbije čini sve da izbjegne da riješi kosovski problem.

Prema njegovim rečima, i dalje se razvija politika velikosrpskog ekspanzionizma prema Kosovu i Bosni i Hercegovini, dok Zapad još uvijek podržava “stabilokratiju” u Srbiji.

“Vučić govori o miru, a ponaša se kao da se sprema za rat. On govori o podjeli Kosova, a misli i priželjkuje podjelu Bosne i Hercegovine”, ocijenio je Varga i poručio da je za stabilnost BiH nužan preduslov da ta država uđe u NATO.

Dodao je da ni Srbija ni Rusija ne žele da vide Bosnu i Hercegovinu u NATO-u i ocijenio da je za BIH najvažnije da uđe u NATO, jer je to jedini način da se spasi od velikosrpskih ideja.

Varga je ocijenio da Srbija nema spoljnu politiku i dodao da vezivanje Srbije za Rusiju može da proizvede novu međunarodnu izolaciju Srbije.

Optužio je Vučića da u društvu u Srbiji proizvodi konfliktnu atmosferu i dodao da ne treba isključiti ni mogućnost unutrašnjeg sukoba.

Prema njegovim riječima, nacionalizam je zajednička i jedina stabilna ideologija vlasti i dijelova opozicije u Srbiji, a vezivanje za Rusiju može Srbiju da odvede u izolaciju.

“Postoji rizik da će, ukoliko se desi revolucija u Srbiji, ona biti konzervativna a ne prodemokratska”, kazao je Varga.

Na tribini su govorili i predsednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle Sinan Alić i novinar agencije Beta i nastavnik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić, piše Autonomija.