UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Pogledajte šta je istina oko masovnog trovanja djece hranom u Sarajevu…

Skoro 90-tero djece iz sarajevskih vrtića tokom zadnja dva dana zatražilo je ljekarsku pomoć u Kliničkom centru zbog sumnje u trovanje hranom.

27-ero je hospitalizirano, a ljekari sumnjaju da se radi o salmoneli, iako zvaničnih rezultata još nema. Inspektori uzimaju uzorke hrane koju su djeca jela, ruku zaposlenih i radnih površina. Istraživali smo šta su mogući uzroci trovanja djece?

Roditelji sa djecom konstantno pristižu u bolnicu. Nedžad Bićo došao je da posjeti unuka, koji je simptome počeo ispoljavati jučer po dolasku iz vrtića.

Nedžad Bićo: Od 12 sati do negdje pet, šest sati to se dešavalo sa velikom temperaturom, na kraju je bila četrdeset, doveden je u bolnicu i ostao je na liječenju ovdje. 29

Većina hospitalizovane bolnice imali su iste simptome, povraćanje, osip po tijelu i temperatura. Više od sedamdesetero djece je pregledano, a na liječenju zadržano njih 27, s tim da se taj broj može povećati.

PROF. DR. NADA KOLUDER – ĆIMIĆ – ŠEFICA KLINIKE ZA INFEKTIVNE BOLESTI: Prilično su intoksicirani, dehidrirani i glavna terapija je tu rehidrirati pacijenta biti na dijetalnom režimu, pa apelujem da se antibiotici ne uključuju, jer ćemo sa tim prolongirati kliconoštvo, jer utvrdo sumnjamo da je salmonela uzročnik.

Rezultati će biti poznati u subotu. Sva djeca su stabilna, i trenutno se oporavljaju.

PROF. DR. NADA KOLUDER – ĆIMIĆ – ŠEFICA KLINIKE ZA INFEKTIVNE BOLESTI: Ako bude pozitivne stolice, a mi je očekujemo kao kliničari, ta djeca će biti prilično odsutna pa roditelji biti na bolovanju, je moraju imati najmanje tri stolice negativne uzastopno da bi se opet vratila u kolektiv.

Sanitarna inspekcija izašla je na teren jučer, odmah nakon što je primijećeno da nekoliko djece imaju povišenu temperaturu.

Mirjana Jovanović-Halilović – DIREKTORICA JU DJECA SARAJEVA: Ono što su oni konstatovali juče jeste da je sva hrana u roku trajanja, da su sve namirnice pokrivene urednim deklaracijama, svi uposlenici u centralnoj kuhinji imaju uredne sanitarne knjižice.

Hrana, odnosno obroci za djecu u vrtićima pripremaju se u centralnoj kuhinji koja je smještena u vrtiću Dječiji grad. Hrana se, nakon toga, transportuje do ostalih vrtića. Direktorica JU Djeca Sarajeva kaže kako ove sedmice nije bilo odstupanja u jelovniku.

Mirjana Jovanović-Halilović – DIREKTORICA JU DJECA SARAJEVA: Ono što je bilo na jelovniku u ponedjeljak su makaroni zapečeni sa pavlakom i sirom u utorak legirani špinat.

Međutim, doručak i užina prave se u svakom vrtiću posebno, pa su uzeti i uzroci tih obroka.

Izvor: TV1/Hayat