UZNEMIRUJUĆI SNIMAK| Hrvatska delegacija napušta Srbiju: Pogledajte šta im je Šešelj uradio…

Predsjednik Hrvatskog sabora prekida dvodnevnu posjetu Srbiji nakon što je Šešelj gazio hrvatsku zastavu i psovao.

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i izaslanstvo hrvatskog parlamenta prekida svoj dvodnevni posjet Srbiji nakon incidenta Vojislava Šešelja, koji je psovao hrvatsku delegaciju prilikom ulaska u Skupštinu Srbije, prenose hrvatski mediji.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih, kaže se u priopćenju, prenosi Hina.

Vojislav Šešelj, kojega je Haški sud ranije osudio na 10 godina zatvora za ratni zločin, doznaje se, gazio je i pokušao pocijepati hrvatsku zastavu.

Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću “mater ustašku” te poručio da “pozdrave Žigmanova”, kojem je prošlog tjedna prijetio “ponavljanjem zločina” za koje je osuđen u Den Haagu.

“Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet”, naglašava se.

Na incident je osudom reagirala Vlada Republike Hrvatske.

“Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka republike Hrvatske Gordana Jandrokovića”, kazala je Hini u srijedu glasnogovornica vlade Sunčana Glavak.

Gojković: Ovo je uvreda i za srpski narod

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je Vlada.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković u međuvremenu je najoštrije osudila “brutalni pokušaj” Vojislava Šešelja da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i izaslanstva Hrvatskog Sabora, a incident je osudila i premijerka Srbije Ana Brnabić, prenosi Tanjug.

“Iskazano nepoštavanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva”, istaknula je Gojković u priopćenju.

“Incidenti i provokacije ove vrste, bilo da se dešavaju ovde u Beogradu, ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavne posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu rešenost Republike Srbije da gradi i unapređuje dobrosusedske odnose sa Republikom Hrvatskom, zarad budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regionu”, navedeno je na kraju priopćenja.

Mediji su u međuvremenu prenijeli da je izaslanstvo Sabora umjesto na idući sastanak otišla u veleposlanstvo Hrvatske te se vraća u Zagreb.

Haški osuđenik i zastupnik u srbijanskom parlamentu Vojislav Šešelj uputio je nedavno predsjedniku DSHV-a i zastupniku Tomislavu Žigmanovu, a nakon tog incidenta Šešeljeve kolege radikali (SRS) prijetili su zastupnici Aleksandri Jerkov, koja je Žigmanova javno podržala i zatražila osudu ponašanja zastupnika radikala i Vojislava Šešelja.

Žigmanov i Jerkov u srijedu su, na margini sastanka dvaju parlamentarnih izaslanstava predvođenih Gordanom Jandrokovićem i predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, ukazali na nužnost da u povodu tih prijetnji reagiraju i politička i pravosudna tijela kako incidenti ne bi dobili šire razmjere.

Jandroković: Hrvatska spremna pomoći na putu u EU
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković započeo je u srijedu ujutro dvodnevni službeni posjet Srbiji sastankom sa svojom kolegicom, predsjednicom srbijanskog parlamenta Majom Gojković.

Jandrokovićev posjet Beogradu prvi je službeni posjet predsjednika Sabora Srbiji uopće i nastavak je političkog dijaloga između dviju država nakon nedavnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nakon sastanka s predsjednicom srbijanskog parlamenta, Jandroković je trebao održati govor na svečanom otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu.

U četvrtak ujutro Jandrokovića su očekivali susreti s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić te kasnije s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatskim nacionalnim vijećem.

Na početku posjeta, Jandroković se susreo s predsjednicom Narodne skupštine Srbije, Majom Gojković.

“Hrvatska je zaintresirana da se proces proširenja Europske unije nastavi i da Srbija ide europskim putem. Hrvatska je spremna pomoći na tom putu”, izjavio je Jandroković nakon sastanka.

Razgovore s Majom Gojković ocijevio je kao nastavak političkog dijaloga koji je počeo susretom Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

“Do rješenja se ne može doći ako ne razgovaramo. To je glavni motiv zašto sam ovdje usprkos onima koji kritiziraju. Velika je odgovornost na političarima koji vode obje zemlje i vrlo je bitno razgovarati i rješavati otvorena pitanja”, rekao je Jandroković.

Očekuju hrvatsku podršku na putu ka EU

Gojković je navela kako je s Jandrokovićem pričala o pravima nacionalnih manjina, a posebno o modelima zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine u srbijanskom parlamentu.

Potvrdila je da Srbija ima podršku Hrvatske u procesu europskih integracija.

Hrvatska će u prvoj polovici 2020. godine predsjedavati Europskom unijom, pa Gojković očekuje da joj jedan od prioriteta svakako bude politika proširenja EU na zapadni Balkan, te da se napredak svake zemlje ocjenjuje pojedinačno.

Jandroković će nakon sastanka s Majom Gojković govoriti na svečanom otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, a očekuju ga i susreti s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore u Beogradu bit će i povod za razgovore o jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja.

Hrvatska gospodarska komora ponovno će, nakon pet godina od zatvaranja, otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu.

“Ovo je nastavak suradnje iz veljače, kada je predsjednik Vučić s 20 srpskih kompanija bio u Hrvatskoj. Tada je jasno istaknut značaj gospodarske suradnje dvije zemlje”, kažu u HGK-u za Tanjug.

Suficit Srbije 74,4 miliona eura
Veleposlanstvo Hrvatske u Srbiji smatra da je ponovno otvaranje ureda HGK-a u Beogradu značajan događaj za sveobuhvatnu suradnju dvije zemlje.

Podaci pokazuju da je ukupna robna razmjena između Srbije i Hrvatske prošle godine iznosila 1,027 milijardi eura i bilježi povećanje za 14,2 posto u odnosu na 2016. godinu.

Izvoz iz Srbije u Hrvatsku iznosio je 550,7 milijuna eura, što je za 17,6 posto više u odnosu na godinu ranije.

Uvoz iz Hrvatske u Srbiju povećan je za 10,4 posto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 milijuna eura.

Suficit Srbije u robnoj razmjeni u prošloj godini iznosio je 74,4 milijuna eura.

Al Jazeera