UZBUNA U TUZLI| Od gripe u Kliničkom centru preminula još jedna osoba: Pogledajte šta se dešava…

Starija ženska osoba, kod koje je ustanovljeno prisustvo virusa sezonske gripe, preminula je jučer na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, potvrđeno je za Faktor u Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona.

Riječ je o ženi koja je bila kardiološki bolesnik i dijabetečar te je zbog komplikacija bila smještena na Kliniku za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, gdje je i preminula.

Ovo je peta osoba koja je od 19. februara preminula na UKC-u od posljedica gripe. Svih pet preminulih osoba bili su pacijenti koji su imali više bolesti uz virus gripe, pa su komplikacije dovele do smrtnog ishoda.

Zavod za javno zdravstvo TK ne bilježi porast oboljelih od teških respiratornih infekcija i bolesti sličnih gripi, pa za sada nema potrebe za proglašanjem epidemije i mjerama poput zatvaranja vrtića i škola.

PRIJE NEKOLIKO DANA OVO SU MEDIJI PISALI:

UKC Tuzla: Hospitalizirano 17 pacijenata oboljelih od gripe

Na različitim klinikama Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla trenutno se liječi 17 pacijenata oboljelih od gripe, a novih smrtnih slučajeva nema, potvrđeno je za Faktor u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

UKC Tuzla: Preminula četiri pacijenta oboljela od gripe UKC Tuzla: Preminula četiri pacijenta oboljela od gripe
Na tuzlanskom UKC-u u posljednjih nekoliko dana preminule su četiri osobe kod kojih je potvrđen virus gripe. Preminule osobe dolaze sa područja Banovića, Tuzle, Kladnja i Živinica, a kod mlađe ženske osobe iz Banovića, koja je preminula 19. februara, utvrđeno je prisustvo pandemijskog oblika gripe H1N1. Ostale tri preminule osobe bolovale su od virusa gripe tipa A i B.

– Trenutno je na UKC-u 17 pacijenata čija klinička slika upućuje da su oboljeli od virusa gripe. Svi ti pacijenti, pored gripe, boluju i od nekih drugih bolesti, te su nastupile komplikacije i zbog toga su hospitalizorani – kaže za Faktor dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Inače, četiri osobe koje su preminule, također su bolovale od drugih bolesti koje su doprinijele smrtnom ishodu. Jedna osoba je imala karcinom pluća, jedna je bila dijabetečar, jedna je imala srčano popuštanje i jedna je bila transplantirana. Riječ je o dvije žene i dva muškarca.

– Tokom sezone gripe na UKC-u Tuzla do sada su bile hospitalizirane 44 osobe, od kojih su četiri preminule. Na liječenju je njih 17, što znači da su 23 pacijenta do sada puštena kući – kaže dr. Topalović.

Inače, zbog pogoršane epidemiološke situacije režim posjeta na UKC-u je reduciran. Posjete su dozvoljene utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom u vremenskom periodu od 16 do 18 sati, a u jedinicama visokog rizika na period od 16 do 17 sati, dok su na Klinici za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze sve posjete do daljenjeg zabranjene.

faktor.ba