UZBUNA U SRBIJI: Zvizdićeva izjava o Sandžaku razbjesnila Vučića…

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, na konferenciji za medije u Beogradu burno je reagirao na izjavu Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je na tribini Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli u subotu navečer, govoreći o regionalnim odnosima i odnosu predsjednika Srbije prema BiH, a koji često ističe da BiH poštuje, a entitet RS voli, kazao kako i on “respektuje Srbiju, ali da najviše voli Sandžak”. Sudeći po riječima i tonu kojim je govorio, Vučića je ovo izjava očito rasbjesnila, pa je održao poduži govor pred novinarima, iako je u istom tom govoru kazao kako navodno “nije osjetljiv” i da Zvizdić “može reći šta god hoće”.

– Gospodin Zvizdić valjda misli da ima potrebe da pokazuje mišiće pa da govori kako šalje odgovore Vučiću. Ja nemam ništa protiv toga, svako ima pravo da voli šta, gdje, koga, kako i koliko želi. Osim što mu moram ukazati na nešto pošto on nije pravnik pa to izgleda ne razumije baš najbolje. Nije ista, nije ni slična ustavno-pravna regulacija Republike Srpske i raško-polimske oblasti ili Sandžaka kako to nazivaju Bošnjaci. Nije ni slična. Možda gospodin Zvizdić šalje neku drugu poruku kako bi želio da ni Republika Srpska ne bude ustavno-pravno regulisana na način na koji nije ni oblast o kojoj je on govorio. To ne bi bila dobra poruka – rekao je Vučić.

Dodao je da nema ništa protiv da Zvizdić pokaže ljubav gradnjom škola i vrtića u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i gdje god drugo želi na Sandžaku te da ih nazove “Bosna i Hercegovina”. Kaže kako bi to u Srbiji sa oduževljenjem dočekali.

– Mislim da bi to bila izvanredna pomoć i ja znam šta on najviše voli i koga on najviše voli u Srbiji, to je uredu, samo nemojte da pravite te ustavno-pravne jednakosti gdje ih nema – izjavio je Vučić, a onda dodao:

– Što se mene tiče, može reći ko šta hoće. Ali oni bi morali zbog Dejtonskog sporazuma, zbog međunarodno-pravnog ugovora, zbog svega biti malo pažljiviji u izjavama koje daju. Raško-polimska oblasti ili Sandžak, kako god da je nazovete, nije entitet u Srbiji. Republika Srpska jeste. To je ta mala razlika i bilo bi dobro da je gospodin Zvizdić primijeti. Nama je to pokazatelj kako bi se svi drugi ponašali da su u našoj poziciji – rekao je Vučić.

Faktor.ba