UZBUNA U SRBIJI: Zvizdić i Haradinaj dogovorili da Kosovo prolongira uvođenje sankcija BiH…

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Skoplju, na marginama Prvog digitalnog samita zapadnog Balkana, s premijerom Kosova Ramushom Haradinajem. Na sastanku je dogovoreno da Kosovo prolongira uvođenje sankcija BiH, a u vezi s uvozom mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

Razgovarano je o aktuelnim bilateralnim i regionalnim pitanjima. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da izgradnja mira i stabilnosti zapadnog Balkana ostaje trajni cilj Bosne i Hercegovine i da će naša zemlja pozdraviti i podržati svaki nastavak dijaloga Beograda i Prištine u rješavanju otvorenih pitanja.

Dodao je da su osnovne smjernice vanjske politike Bosne i Hercegovine da se svi sporovi u regiji rješavaju dijalogom i mirnim putem uz uzajamno poštivanje svih uključenih strana.

Razgovarano je i o unapređenju ekonomskih odnosa i zaključeno da bi trgovinska razmjena BiH i Kosova bila znatno veća ako bi se unaprijedio vizni režim koji bi omogućavao brži i efikasniji promet ljudi i robe, jer trenutno i privrednici i građani bezrazložno trpe posljedice aktuelnog rigidnog viznog režima.

Predsjedavajući Zvizdić i premijer Haradinaj su razgovarali i o uvođenju sankcija koje Kosovo namjerava uvesti BiH, a u vezi s uvozom mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH. Dogovorili su da se ova odluka prolongira do sastanka nadležnih predstavnika ministarstava, koji će biti održan u narednih sedam dana, kada se očekuje da se dogovore rješenja u skladu s pozitivnom praksom.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da se, zbog budućnosti novih generacija, zemlje regije trebaju okrenuti naprijed i jačati prijateljske odnose, graditi transportnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu te sistemski usvajati EU standarde. Sastanku je prisustvovao i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

U međuvremenu oglasio se i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je rekao da odluka predstavlja narušavanje pravila CEFTE te da će tražit hitne pregovore

“Zvaničnu odluku još nismo formalno dobili ali smo sa njom upoznati putem stranice njihovog Ministarstva trgovine. Ova odluka predstavlja narušavanje pravila CEFTA-e i to je naš stav. U ovom trenutku nastojimo da obezbjedimo odgađanje primjene odluke kako bi se stvorio prostor za razgovore dvije strane, odnosno uključivanje mehanizma CEFTA-e. Ministarstvo užurbano sprema ekspertni tim za pregovore po ovom pitanju”, kazao je Šarović.

Klix