UZBUNA U RS-u I SRBIJI: Pogledajte šta su dogovorili Erdogan – Izetbegović – Vučić…

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu se sastao s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporter AA javlja da je sastanak iza zatvorenih vrata u istanbulskoj palati Mabeyn upravo završen.

Do sada nema zvaničnih informacija, a pretpostavlja se da je saradnja u regiji bila glavna tema jednoiposatnog trilateralnog sastanka.

Ranije danas Erdogan se sastao s Vučićem, a sinoć je održao sastanak s članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

Trilateralni sastanak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom održan je u palati Mabeyn u Istanbulu. U fokusu sastanka bila je politička i ekonomska saradnja s posebnim osvrtom na infrastrukturne projekte.

Uz ostalo se u najavama prije zvaničnog trilateralnog sastanka u Istanbulu nagovještavalo da će se među temama razgovora naći i odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i odnosi Bošnjaka i Srba.

Iako nema zvaničnih informacija, pretpostavlja se da je politička i ekonomska saradnja bila glavna tema jednoiposatnog trilateralnog sastanka s posebnim osvrtom na infrastrukturne projekte.

Trebalo je da glavna tema razgovora bude izgradnja brze ceste Sarajevo-Beograd, koju podržava Turska.

Turska se tu pojavljuje kao investitor i zagovarač tog projekta, a Srbija i BiH trebaju da odrede trasu ceste. Srbija je uglavnom ravnodušna kad je riječ o tom pitanju, barem prema posljednjim izjavama Vučića, dok se koplja lome u BiH.

Uoči Izetbegovićevog puta u Istanbul, ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko bošnjačkom članu Predsjedništva prezentovao je planove na osnovu razgovora s entitetskim nivoima, istaknuvši svoju podršku trasi ceste koja bi išla preko Tuzle.

Trasu preko Tuzle i Bijeljine podržava FBiH, ali i čelnici Saveza za promjene u RS-u, dok se za trasu preko Višegrada uglavnom bori vlast u RS, odnosno SNSD.

Nešto ranije Vučić i Erdogan su imali odvojen sastanak na kojem su razgovarali o političkoj i ekonomskoj saradnji.

Klix/faktor