UZBUNA ŠIROM BOSNE| Pojavio se šokantan video: Pogledajte kako Dodik formira paravojne jedinice…

Prema izvorima Žurnala, uz pomoć ruskih i srbijanskih specijalaca, Milorad Dodik formira paravojne jedinice u RS-u. Predsjednik „Srbske časti“ iz Republike Srpske Igor Bilbija vrši regrutaciju osoba iz kriminalnog miljea koja bi mogla činiti okosnicu buduće paravojne formacije. Navode Žurnala potvrdio je i državni ministar sigurnosti.

– Ukoliko se osvrnemo na profil predsjednika „Srbske časti“, Bojana Stojkovića, jasno je da se radi o klasičnoj militantnoj organizaciji koja djeluje na području Srbije i BiH, što dokazuju njegove nagrade koje je dobio od visokih oficira Ruske vojske nakon obuka koje je prošao u Moskvi, tvrdi novinar portala Žurnal Avdo Avdić.

– Radi se o ljudima koji su prošli obuku u Nišu, također postoje fotografije gdje su oni na vojnom poligonu sa oružjem, radi se o ljudima koji su prošli vojnu obuku koji su bili također i u Moskvi na obuci i oni su došli u RS i prošli 9. januar i ovaj 9. januar da demonstriraju silu marširajući kroz Banju Luku u maskrinim odorama i crnim uniformama, ističe novinar portala Žurnal.

Skupštinski prostor za djelovanje „Srbske časti“, prema istim izvorima, obezbijedio je potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

– Ono što je veći problem osim njihovog vaninstitucionalnog djelovanja je to što su ih Vlasti RS sa Miloradom Dodikom na čelu pustili da uđu u same institucije RS, pa tako možete da vidite i fotografije iz NS RS nastale 12. decembra prošle godine na kojima se vide Bojan Stojković i ostale osobe “Srbske časti” iz RS kako sjede u sali za sjednice u NS RS i propagiraju sve te ideje i govore da će se boriti do posljednje kapi krvi, dodaje Avdić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da se već duže vremena prati ova pojava i prikupljaju podaci.

– Operativne podatke koji se tiču toga, ja ne bih sada iznosio jer bilo šta da kažem na određeni način može ugroziti istragu ali sve podatke koje budemo imali, biće dostavljeni Tužilaštvu a onda će sve dalje biti stvar Tužilaštva, tvrdi Mektić.

Iste te osobe koje se mogu vidjeti sa oružjem i fantomkama na glavama za sebe vole da kažu da su humanisti. Tokom obilježavanja neustavnog dana RS-a pripadnici ove paravojne formacije su, također, učestvovali u defileu na ulicama Banje Luke.

– Ako imate jedinicu čiji su članovi prošli vojnu obuku, ako tu jedinicu uvede u institucije i ako je pustite da ona maršira u maskirnim odorama u Banja Luci jasno je da vi imate neke druge namjere, nekog zastrašujete, a ako vidite sam izgled tih ljudi onda je jasno čime zastrašuju, smatra Avdić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ovu priči smatra podmetanjem. Ističe da je takvo nešto budalasto, jer smatra da imaju svoje regularne formacije koje rade u interesu RS-a, ali ne na štetu BiH.

TV1