Uredno kupljenu garsonjeru izgubio nakon sedam godina!

Aleksa Bošnakovski iz Zenice nova je žrtva sistema u Bosni i Hercegovini, gdje na svakom koraku, poput gljiva, „niču“ novi apsurdi. Uredno kupljen stan gubi nakon sedam godina.

Prodali veći stan

Naime, godine 2011., a nakon što mu je brat obolio od raka, prodali su veći stan da kupe garsonjeru. Preostali novac, i sve što su tada imali, davali su za bratovo liječenje. Nadali su se da će on dobiti bitku s rakom. Međutim, sudbina je htjela drugačije.

– Stan sam uredno kupio od Nadžije Bošnjak, po cijeni od 35.500 maraka. Pošto sam tada sav novac davao za lijekove bratu, išao po cijeloj BiH, čak i do Zagreba, nikada nisam platio cijeli porez na stan. Išao sam u Poresku upravu, rekli su mi da mogu plaćati parcijalno uz neku kamatu i da neće biti problem – počinje svoju priču Bošnakovski, pokazujući notarski ugovor o kupoprodaji i uplatnicu da je uredno platio stan.

Ipak, pravi šok uslijedio je početkom ovog mjeseca. Na njegovu adresu stigao je zaključak s Općinskog suda u Zenici da je stan prodan Lejli Kadić, a da ga on mora napustiti.

– Najednom dobivam papir da gubim stan koji sam kupio. Obišao sam dvadesetak institucija, tražio pomoć, ali ništa. Kažu, pošto nikada nije preveden na mene, gubim stan. Zašto me niko nije obavijestio o ovome na početku, nego kad se sve završilo – pita se Aleksa.

Stan je, tvrdi, izgubio zbog spora koji je Nadžija imala s podstanarkom, a koja je u stanu živjela do prodaje Aleksi. Pošto se sud nema odakle namiriti, jer je Nadžija domaćica, a stan se još vodi na njoj, došlo je do sudske prodaje stana. Najveću štetu pretrpio je Aleksa.

– Ne mogu vjerovati u kakvoj mi državi živimo. Primalac sam socijalne pomoći, hranim se s kazana narodne kuhinje. Živim od 120 maraka, za porez zaista nemam novca. Nisam mogao ni usniti da bi se ovo moglo dogoditi – govori u nevjerici Bošnakovski.

Spreman na sve

Ističe da je spreman učiniti sve, pa čak i oduzeti sebi život, ukoliko ga sutra odluče istjerati iz stana.

– Ja iz svog stana nemam namjeru izaći. Mogu me iznijeti samo mrtvog! Spreman sam napuniti stan plinom i dići sve uzrak – odlučan je Aleksa.

I ja sam prevarena

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo i Lejlu Kadić, koja je, kako kaže, stan uredno kupila putem suda i da je za Aleksu saznala tek nakon što nije mogla doći u posjed svog stana.

– Sud poznaje samo jednog vlasnika stana, Nadžiju Bošnjak. Ako je gospodin prevaren, onda sam i ja prevarena. Neka sud meni vrati moj novac, ja ću odustati od stana – kaže Kadić.

Avaz.ba