UPLAŠENI MJEŠTANI PRIČAJU: “Došli su Arapi sa parama, kupuju velike parcele, mislimo da ovdje kod nas žele graditi…”

Na području Gornjevrbaske regije sve se češće mogu čuti informacije da bi uskoro Rostovo moglo biti jedno od najvećih gradilišta na ovom prostoru.

Naime, od prisutnih stanovnika na ovom, jednom od najatraktivnijih izletišta, mogu se čuti informacije da su se pojavili predstavnici iz pojedinih arapskih zemalja koji su već kupili ili rezervisali određene parcele za izgradnju određenih objekata ili sportskih terena.

-Nisu samo Arapi zainteresovani za kupovini zemlje na ovom prostoru. Oni su zakupili ogromne parcele. Žele da prave hotele i sportske terene. Raspolažemo sa informacijama da žele još kupovati zemlje. Očekuje se uskoro da otpočnu radovi u oblasti infrastrukture, a na proljeće vjerujemo da će biti završeno dosta objekata. Naši povratnici koji privremeno borave u inostranstvu završavaju jedan hotel površine oko 4.000 m2. To bi u značajnoj mjeri moglo povećati atraktivnost ovog kraja. Iz Krajine naši prijatelji već su zakupili nekoliko parcela za vikendice. Raspolažemo informacijama da će se ovdje otvarati nova radna mjesta, kako u građevinarstvu, tako i u ugostiteljstvu i turizmu, kaže Salih
Herceg iz Novog Travnika, koji nadzire radove na izgradnji hotela na Rostovu.

Rostovo je od Bugojna udaljeno 12 kilometara. U dosadašnjoj ponudi bio je motel koji je sagrađen 1983. godine, a prije par godina je inoviran i prilagođen novim uvjetima. Prošle godine bilo je snijega u većim količinama, tako da su skijaški tereni bili u dobroj mjeri korišteni. Na ovom prostoru skijaški tereni mogu se koristiti sa 10 cm snijega.

Inače, Rostovo se nalazi na nadmorskoj visini od 1.000 m. Osim za skijanje, tereni su prikladni za sanjkanje, hodanje na skijama, zimske rekreativne aktivnosti, kao i druge atraktivne rekreativne i sportsko takmičarske aktivnosti, koje su vrlo popularne u oblasti turizma. Tereni Rostova imaju odlične uvjete za pripreme sportista: nogometaša, košarkaša, rukometaša…, ali u isto vrijeme i produžiti boravak turista na ovom prostoru.

Upućeniji u ovo izletište s razlogom ističu i predlažu općinskim strukturama vlasti da se prati i usklađuje izgradnja objekata na Rostovu prema utvrđenom urbanističkom planu, kako bi ovaj centar u doglednoj budućnosti bio još atraktivniji i pozitivan ponos Bugojna i ove okoline.