UEFA i službeno promijenila pravila: Liga prvaka više nikad neće biti ista

UEFA je danas i službeno objavila nekoliko promjena u Ligi prvaka, a jedna od njih vezana je uz termin odigravanja utakmica.

Od sljedeće sezone utakmice u najjačem nogometnom natjecanju igrat će se od 18:55 i 21:00 sati.

Ovo pravilo jedino neće vrijediti za Rusiju i Kazahstan gdje će utakmice i dalje počinjati od 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.Najveća promjena za sljedeću sezonu je ona u načinu na koji će se klubovi kvalificirati za Ligu prvaka.

Umjesto dosadašnja 22 kluba privilegiju direktnog plasmana imat će njih 26.

Po četiri direktna predstavnika imat će Španija, Njemačka, Engleska i Italija, po dva Francuska i Rusija, a jednog Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska.

Ukoliko Ligu prvaka osvoji ekipa koja je direktni plasman sljedeće sezone izborila kroz svoje prvenstvo, to mjesto ide 11. ligi Europe.

Ako pak osvajač Europske lige osigura Ligu prvaka i kroz prvenstvo, direktno mjesto u Ligi prvaka dobit će treća ekipa Francuske.

IZ HISTORIJE
UEFA Liga prvaka, do 1992. Kup evropskih šampiona, jest takmičenje UEFA-e za najuspješnije evropske nogometne timove. Predstavlja jedno od najprestižnijih i najvećih takmičenja takvog tipa u svijetu. Procjenjuje se da svake godine Ligu prvaka prati blizu milijarde gledalaca.

Osim ovog takmičenja, pod okriljem UEFA-e igra se još Evropska liga, a ranije su se igrali i Intertoto kup, koji je UEFA ukinula 2008. godine, i Kup pobjednika kupova, koji je UEFA ukinula nakon sezone 1998/99.

Takmičenje je prvi put odigrano 1955. godine na prijedlog urednika francuskog sportskog lista L'Équipe Gabriela Hanota, kao turnir pobjednika evropskih fudbalskih liga, pod imenom Kup šampiona. Najveća promjena desila se u sezoni 1992/93, kada je dotadašnji sistem promijenjen i uveden današnji, gdje učestvuju ne samo šampioni nego i do četiri prvoplasirane ekipe iz jačih evropskih liga. Tada je promijenjeno i ime takmičenja u UEFA Liga prvaka (UEFA Champions League).

Aktuelni prvak Evrope jest Real Madrid nakon pobjede nad Juventusom u Cardiffu.