U sred poplava – nevjerovatan prizor u Bosanskom Petrovcu!

Sana je zaplavila nekoliko prvih ulica u prijedorskom naselju Tukovi koje se nalazi uz obalu rijeke. Mještani javljaju da su im veliki problem i površinske vode

Rijeka Lišnja se povukla sa magistralnog puta Prnjavor-Banjaluka u Ratkovcu, zbog čega je normalizovano odvijanje saobraćaja na toj dionici, rečeno je u opštinskom Štabu za vanredne situacije.

Zbog obilnih padavina u protekla dva dana porastao je nivo vode mnogih rijeka u BiH, a kiša je uticala i na vodopad u Jajcu.

Teslić je jedna od opština u kojima je usljed padavina i poplava, proglašeno vanredno stanje. Preliminarnih rezultata o štetama još nema, dvije komisije su formirane i već su na terenu i sigurno će se u narednih mjesec dana raditi na tome.

Potoci u Vukosavlju su u koritu, a preventivnim uređenjem Gnioničke rijeke spriječeno je izlivanje vode u naselja Gnionica, Vukosavlje i Jakeš, izjavio je načelnik opštine Brislav Rakić.

Štab za vanredne situacije grada Banjaluke, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, stavio je van snage odluku o proglašenju vanrednog stanja u šest banjalučkih naselja. Ova odluka je donosena nakon što se tokom dana znatno stabilizovao vodostaj Vrbasa i Vrbanje.
Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-15 Prijedor – Sanski Most u mjestu Žeger, kao i na regionalnom putu R-460 Ormanica-Gračanica, u mjestu Donje Srnice, javili su iz BIHAMK-a.

Uspostavljanje urednog vodosnabdijevanja u Tesliću trebalo bi da se desi u naredna četiri sata.

Kako javljaju iz teslićkog Vodovoda, do potpune obustave snabdijevanja vodom došlo zbog blokade rada postrojenja za proizvodnju pitke vode.

U Šipovu je poplavljeno izletište Ada Sokočnica i Janj. Pliva se izlila iz korita u Barama, nedaleko od Autobuske stanice, prema opštini Jezero.
U opštini Kozarska Dubica proglašene su mjere redovne odbrane od poplava, jer je vodostaj rijeke Une, prema posljednjem mjerenju, dostigao 380 centimetara.

– Kozarska Dubica spremno dočekuje ovu situaciju i ne očekuju se veći problemi. Sve službe su na terenu, na keju su spremne vreće sa pijeskom da se prolazi zatvore ukoliko za to bude potrebe – izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Gradski štab Civilne zaštite za vanredne situacije Zvornik konstatovao je danas da još nema ozbiljnih problema sa izlivanjem vodotokova na području ovog grada.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da su Sapna i Hoča, odakle prijeti najveća opasnost od poplava, još u koritu i nisu ni blizu tačke izlivanja tamo gdje je najkritičnije.
Nastava se izvodi u većini osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, a rade i predškolske ustanove, saopštili su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, na osnovu informacija koje su dostavile obrazovne ustanove.

Prilike na terenu u Banjaluci i Laktašima su značajno poboljšane, pa će sutra biti organizovana nastava u svim školama, kao i rad predškolskih ustanova na ovom području. Zbog obilne kiše i izlijevanja rijeka, sutra će biti obustavljena nastava u svim školama na području Čelinca, Teslića, Novog Grada, Kostajnice, Prijedora i Kotor Varoša.

Uslijed velikih padavina izlile su se brojne rijeke i poplavile naseljena mjesta, a u Krajini je danas pao i snijeg.

Snijeg u maju u pojedinim dijelovima BiH nije nešto neobično, ali snimci koji dolaze iz Korčanice kod Bosanskog Petrovca podsjećaju više na mjesec februar, baš kao što to kaže autor ovog snimka.

Rijeka Sana je zaplavila dijelove Gomjenice, te je u nekim ulicama prekinut saobraćaj. Mještani kažu da se voda sve više približava kućama.

Hidrološka situacija u Srpskoj je stabilnija u odnosu na prethodni dan i očekuje se dodatna stabilizacija, izjavio je u Banjaluci direktor Republičkog hidrometeorološkog saveza Tomislav Šajić.

– Značajnije količine padavina bile su na sjeverozapadu Republike Srpske što je prouzrokovalo rast vodotokova. Situacija je danas povoljnija i očekujemo u naredna 24.00 časa manje padavina, odnosno količine od 20 do 30 litara po metru kvadratnom što je povoljnije stanje – rekao je novinarima Šajić, nakon sastanaka Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed obilnih padavina.

On je naveo da Sava na području Gradiške, Srpca i Rače blago raste, dok Una stagnira, te da se može očekivati stagniranje ovih vodotokova

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je da je Srpsku pogodila prirodna nepogoda, ali da se nastojalo djelovati kako bi se izbjegla veća materijalna šteta.

– Prirodna nepogoda nas je zadesila, i tako treba da je posmatramo i doživljavamo. Na nama je da saniramo štete, i spriječimo gubitke ljudskih života, a mislim da smo u tome uspijeli – rekao je Višković.

Naglasio je da su sve insitutcije ovaj put reagovale na vrijeme, ali da je, ipak, bilo propusta.
Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u porastu, a u ovoj opštini upravo su počeli puniti pijeskom vreće koje će biti postavljene na kritične tačke.

Prema podacima lokalnog Centra za obavještavanje, u 14 časova vodostaj rijeke Une iznosio je 500 centimetara, što je za 18 više nego jutros.

Vodostaj rijeke Sane iznosi 530 centimetara i za 18 je viši nego jutros.

U Banjaluci je u toku sastanak Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja zbog obilnih padavina.

Sastanak se održava u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske aktivno prati situaciju u vezi sa poplavama da ne bi došlo do potencijalnog pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika i pojave zaraznih bolesti. Iz ovog instituta je saopšteno da su na tom planu najvećem zdravstvenom riziku izložene najosjetljivije grupe stanovništva – djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi.

U opštini Derventa proglašene su mjere redovne odbrane od poplava, jer je vodostaj rijeke Ukrine, prema posljednjem mjerenju, dostigao 175 centimetara, odlučeno je na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije. Vodostaj Ukrine raste desetak centimetara na sat i može se očekivati dalji rast.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević danas je, nakon obilaska terena, poručio da je za sada stanje na rijekama Bosni i Savi u ovoj lokalnoj zajednici stabilno, da nadležne službe drže sve pod kontrolom, te da nadolazeći vodeni talas koji stiže poslije podne neće biti problematičan.

On je dodao da će u toku dana Štab civilne zaštite Šamac održati sastanak sa predstavnicima opštine Domaljevac-Šamac o zajedničkom djelovanju, da bi spremno dočekali eventuani rast rijeke Save.

Prekinuta je putna komunikacija Prijedor – Sanski Most u mjestu Žeger. Put je potpuno blokiran usljed nadolaska vode.

Pripadnici Oružanih snaga BiH angažovani su u Prijedoru na pravljenju nasipa, kako bi se zaštitili putevi do gradskih naselja

Pripadnici OS BiH angažovani su na pravljenju nasipa u #prijedor vrećama sa pijeskom štite se lokalni putevi do gradskih naselja. #poplave2019 @MultimedijaBHRT

13.46 – Užas kod Žepča, dijete palo u nabujali potok!

U mjestu Begov Han kod Žepča danas u poslijepodnevnim satima maloljetno dijete je palo u nabujali potok, a potraga još uvijek traje. Opštirnije pročitajte OVDJE.

Načelnik Laktaša Ranko Karapetrović rekao je Srni su nivo Vrbasa i njegovih pritoka u ovoj opštini u blagom opadanju i da se stanje smiruje. Karapetrović je istakao da opštinske službe i dalje budno prate stanje nivoa Vrbasa, te da se ispumpava voda iz podruma poplavljenih stambenih objekata.

– Ozbiljnije sanacione mjere biće preduzete narednih dana – poručio je Karapetrović.