U BANJA LUCI JE SVE POČELO: Pogledajte kako je Dodik danas već počeo sa obilježavanjem nelegalnog Dana RS-a…

U Banjaluci već je počelo obilježavanje 9. januara – Dana RS. Na groblju su položeni vijenci palim borcima Vojske, a član Predsjedništva Mladen Ivanić u banjalučkoj kasarni Kozara posjetio je Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH. Obilježavanje Dana RS počelo je polaganjem cvijeća palim borcima vojske Republike Srpske.

Jake poruke da 9. januar kao Dan Republike Srpske niko ne može osporiti. Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić ponovio je da će i ove godine učestvovati u obilježavanju 9. januara, te da Republika Srpska i i srpski narod ima pravo da to čini.

„Republika Srpska je donijela zakon, taj zakon niko nije osporio i on važi i sadržajno je 9. januar Dan nastanka RS jer se to desilo, a i formalno – pravno je to Dan RS, pa i oni koji ne uvažavaju to trebali bi poštovati barem pravnu normu a koliko ja znam zadnji zakon niko nije osporio i dokle je on takav on treba i da bude poštovan pa i od onih koji se možda s ovim zakonom ne slažu“, istakao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik rekao je da se dan Republike Srpske u tom entitetu dočekuje sa stabilnošću i novim i jačim patriotizmom.

„Samo naivni su mogli vjerovati da se vjera jednog naroda kroz istorijsku težnju za slobodom i stvaranje Republike može poništiti nekom administrativnom mjerom, to je nemoguće. Ima nekih ambasadora koje smo ovaj put pozvali, neki će doći, neki neće, ali neki su se trznuli da nam pišu šta mi treba da uradimo pa je recimo jedna od ambasadorki, nije Amerikanka naravno, napisala kako mi treba da odustanemo od 9. januara. To bi isto bilo kad bi napisao u njenoj zemlji da treba da odustanu od Dana Republike”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

– Dočekujemo ga s posebnim poštovanjem i sa posebnim osjećanjima i kako to dolikuje, naravno, polaganjem vijenaca na spomeniku onima koji su dali živote za RS. Ono što je važno je da u vrijeme mira RS napreduje, da postaje sve stabilnija, svjesnija sebe, sa političkom i institucionalnom stabilnošću u potpunosti u ekonomskom smislu da bilježimo sve bolje i bolje rezultate, istakla je Željka Cvijanović, premijerka RS-a.

Dodik je još jednom ponovio da je za njega Ustavni sud politički sud koji donosi zakone preglasavanjem tri stranca i dva Bošnjaka i upravo time je degradirana uloga Ustavnog suda BiH. A referendum je jasno pokazao volju građana ovog entiteta.

TV1