TUŽNA VIJEST JE JUTROS UZNEMIRILA GRAĐANE: U zapaljenom autobusu poginule 52 osobe…

U požaru koji je zahvatio autobus u Kazahstanu poginule su 52 osobe, javlja BBC.

Pet osoba je uspjelo pobjeći iz zapaljenog autobusa te su im prvu pomoć pružile spasilačke ekipe. Nesreća se dogodila rano jutros u distriktu Irgiz u regiji Aktobe u Kazahstanu.

Sve žrtve su državljani Uzbekistana, a vjeruje se da su putovali u Rusiju ili iz ove zemlje.

Zasad nije poznato šta je uzrok smrtonosnog požara u autobusu.

Požar je nekontrolirano gorenje koje nanosi materijalnu štetu ili ugrožava ljudske živote.

S obzirom na raširenost iskorištavanja vatre, opasnost od požara postoji unatoč mjerama opreza i požari su česta pojava. Požar se pojavljuje i razvija pod različitim okolnostima.

Može se izvršiti na nekoliko načina. S gledišta vatrogasnih intervencija požare možemo podjeliti po fazama razvoja, po obujmu i veličini, po mjestu gdje se razvijaju, po vrsti gorive stvari.

Faze požara: početni požar, razbuktali požar i faza zgarišta

Obujam požara: mali, srednji, veliki i katastrofalni

U malom požaru zahvačena je manja količina gorive tvari. Može se ugasiti lako. U srednjem požaru gori jedna prostorija neke zgrade ili više njih, a u velikom cijela zgrada, tvornica ili velika površina

Požari prema vrsti gorive tvari:

Požari klase A su požari krutih tvari poput papira, ugljena, drva i slično. Za gašenje se koriste sredstva poput vode, pijeska, određenih vrsti praha, pjene i haloni.
Požari klase B su požari zapaljivih tekućina – npr. zapaljiva ulja i slično. Gasimo ih pomoću pjene, praha, halona, ugljičnog dioksida ili raspršene vode.
Požari klase C su požari zapaljivih plinova. Gase se pomoću praha i halona.
Požari klase D su specijalni požari koji se teško gase, npr. požari lakih metala i sredstava koja su samozapaljiva i sl. Za njihovo gašenje nisu dovoljni obični vatrogasni aparati već se koriste posebni aparati sa specijalnim prahom ili suhi pijesak.

Kako bi se smanjio rizik od požara ugrađuju se automatizirani sustavi za dojavu i samostalno gašenje požara. Kod javnih institucija, zgrada, ureda i svih ostalih pravnih subjekata Zakonom o zaštiti od požara propisana je obveza provođenja mjera zaštite od požara.