TURISTIČKA ANALIZA: Jeftinije ljetovati u Maroku i Španiji nego na Jadranu u Hrvatskoj…

Ako nemate vikendicu ili rodbinu koja bi vas bez puno prigovaranja primila na koju sedmicu, ljetne vam je praznike bolje provesti izvan Hrvatske. Osim ako ste toliko ludi za odmorom na Jadranskom moru da vam cijena nije bitna.

Ako, pak, pazite kako trošite svoje novce, mogao bi vam biti bitan podatak da je jeftinije ljetovati u nekom drugom mediteranskom raju. Prema podacima koje je The Independent prenio s Travel Supermarketa, internetskog sitea specijaliziranog za usporedbe cijena putovanja, znatno je povoljnije ljetovati u Maroku, Španiji, Egiptu i Portugalu, nego u Hrvatskoj.

Hrvatska je, doduše, upala na ljestvicu deset najisplativijih mjesta za odmor, ali je na posljednjem mjestu. Usporedbom cijena smještaja između 1. maja i 30. septembra u nekoliko popularnih turističkih destinacija, došli su do liste od deset najpovoljnijih, odnosno onih u kojima se tijekom sedmodnevnog odmora dobije najviše za najmanje novca. Prema izračunu Travel Supermarketa, odmor u Hrvatskoj košta 636 funti po osobi, a naglašeno je da su troškovi za sedmodnevni odmor u Dubrovniku narasla za čak 405 posto.

Sedmodnevno ljetovanje na Kipru zapada 596 funti po osobi, a cijene su tamo, navodi se, pale za 12 posto u odnosu na prošlu godinu. Za jednako dug ljetni odmor u Portugalu treba izdvojiti isti iznos, s tim da su u Algavreu cijene osobito povoljne. U Egiptu se može ljetovati već za 519 funti po osobi.

Cijene aranžmana u Grčkoj pale su za 13 posto u odnosu na prošlo ljeto pa za sedmodnevni odmor u toj zemlji treba izdvojiti 518 funti po osobi, s tim da iznos dodatno pada izabere li se Kreta ili Krf. U Španiji se može provesti sedam vrućih dana već za 502 funte po osobi, a najjeftinije mjesto u toj državi je mnogim Hrvatima dobro znan Lloret de Mar, a slijede ga razuzdanoj britanskoj mladeži omiljni Magaluf na Majorci te Torremolino na Costa del Sol. Španija je očit izbor, no njene plaže, kristalno plavo more i cijene čine je isplativom.

Sedmodnevni odmor na Malti još je jeftiniji: košta 484 funte po osobi, dok odmor u Maroku košta 471 funtu po osobi, s tim da je najpovoljnije u Agadiru, gdje su cijene u odnosu na prošlu godinu pale čak 13 posto: u tamošnjem all-inclusive resortu s četiri zvjezdice Les Almohades Beach Resort sedmodnevni boravak košta od 284 funte po osobi pa naviše.

Sedam dana u Turskoj košta, pak, 464 funte po osobi, a u Bugarskoj, čije su crnomorske pješčane plaže pravi hit, tek 459 funti.

radiosarajevo.ba