TKO JE ČOVJEK KOJI JE IZNENADNOM OSTAVKOM ŠOKIRAO JAVNOST Otac dvoje djece vozi Golf, ima dva kredita, kaže da su mu žena i roditelji nezaposleni…

Dr. sc. Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznenada je u utorak podnio ostavku nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju, a cijeli se čin odigrao na konferenciji za novinare čime je iznenadio vlastitu ministricu Nadu Murganić, ali i hrvatsku javnost.

– Ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na svoje mjesto državnog tajnika. Jer država izumire. Imamo najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom, rekao je Strmota i izazvao šok svih prisutnih.

Marin Strmota rođen je 1985. u Zagrebu, a kao mjesto prebivališta navodi Zaprešić. 2007. godine diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Gospodarska analiza i razvoj. Iste godine zaposlen je kao znanstveni novak na Katedri za demografiju, Ekonomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu. 2010. uspješno je obranio specijalistički rad na temu ‘Socio-demografska analiza tržišta radu u Hrvatskoj’.

Nema nekretnina, vozi Golfa
Od 2010. pohađa doktorski studij Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji okončava 2014. obranom doktorske disertacije na temu ‘Demografija međugeneracijskih obiteljskih veza u Hrvatskoj’. U okviru Katedre za demografiju do danas sudjeluje u izvođenju nastave na preddiplomskom i diplomskom studiju iz kolegija Demografija, Ekonomika rada i Demografsko-socijalni razvoj. Uže područje znanstvenog interesa mu je problematika radne snage i međugeneracijskih odnosa.

Ovaj član Izvršnog odbora HDZ-a Zaprešić do sada je bio relativno nepoznat široj javnosti, a ni njegovi podaci iz imovinske kartice nisu izazivali posebnu pozornost.

Za razliku od nekih drugih državnih službenika, Strmota živi relativno skromno pa je tako prijavio kako nema nekretnina, a od pokretnina je prijavio automobil marke Golf, vrijednog oko 35.000 kuna.

Na svoju plaću od 15.771,69 kuna neto ima dva kredita. Jedan u iznosu od 171.710,67 kuna i drugi u iznosu od 50.000,00 kuna. Oba su podignuta u Zagrebačkoj banci.

Otac je dvoje djece, a supruga mu je, kako je i istaknuo u emotivnom obraćanju na konferenciji za novinare, nezaposlena.

Jutarnji.hr