Termin “Makedonija” ostaje u nazivu

Međunarodni posrednik u pregovorima Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija Matthew Nimetz poručuje da će prijedlog naziva ove jugoslovenske republike sadržavati termin “Makedonija”, te izrazio nadu da će novo rješenje zadovoljiti obje strane.
“Termin ‘Makedonija’ bit će sadržan u prijedlogu odluke o nazivu budući da ga je priznalo više od sto država u svijetu”, izjavio je Nimetz za grčku TV Antena, povodom početka nove runde pregovora koji danas počinju u New Yorku.

Nimetz je pojasnio da je Makedonija primljena u Ujedinjene nacije 1993. godine pod privremenom referencom “Bivša jugoslovenska Republika Makedonija” i da ju je Grčka priznala pod tim nazivom.

On je dodao da neće iznositi nove prijedloge, već da će “na sto staviti ideje o kojima je već diskutovano u prošlosti”.

Nimetz je naveo da će dalje odugovlačenje stvoriti još teži problem za rješavanje, prenijela je makedonska agencija MIA.

On se nada da će se naći rješenje koje će zadovoljiti ambicije Atine i Skoplja.

Prema Nimetzovim riječima, u Grčkoj dominira stav da nakon prevazilaženja ekonomske krize ta zemlja treba da igra značajniju ulogu u regionu.

“Jedan od načina za to je Grčka da riješi problem sa svojim sjevernim susjedom”, kazao je Nimetz.

U Skoplju, kako je naveo, preovladava mišljenje da neke ideje iz prošlosti ne bi bile zadovoljavajuće, jer je došlo vrijeme ovo pitanje da se riješi i da ova zemlja nastavi svoj evropski i euroatlanski put.

Danas će u New Yorku biti održana nova runda razgovora između Nimetza i predstavnika Makedonije i Grčke Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom.

Između Skoplja i Atine vodi se dugogodišnji spor o nazivu Makedonija.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine.

Ključni grčki argument jeste da korištenje imena Makedonija predstavlja “sigurnosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Nimic do sada je predlagao nazive “Sjeverna Makedonija”, “Republika Gornja Makedonija”, “Nova Republika Makedonija”, “Republika Makedonija – Skoplje” i “Slavensko – albanska Makedonija”.

(Vijesti.ba / SRNA)