Tek iza nedjelje kritično: “AKO ZAISTA PADNE OVOLIKA KOLIČINA SNIJEGA, ko zna šta se može desiti…”

Prema najnovijim meteo prognozama, hladno vrijeme koje ovih dana pogađa naše krajeve moglo bi se produžiti sve do prve dekade 3. mjeseca. Danas i idućih dana očekuje se oblačno vrijeme s padavinama. Obilan snijeg čeka gorska područja regije, zatim sjeverozapadna i zapadna područja Bosne i Hrvatske. U ovim područjima do nedjelje može pasti od 20 do 50 cm novog snijega.

Snijega bi trebalo biti i u ostatku Bosne, zatim zapadnoj, jugozapadnoj, srednjoj i istočnoj Srbiji, istoku Hrvatske, sjeverozapadnoj te zapadnoj Makedoniji, sjeveru Hercegovine i Crne Gore koji će, kako se očekuje, kombinirati uz susnježicu – dakle kišu i snijeg.

Također je moguć snježni pokrivač i u ovim područjima od okvirno od 5 do 20 cm novog snijega lokalno ponegdje i više.

Drugdje uglavnom oblačno i kišovito vrijeme, moguća je obilna kiša. Snježna granica bi se u zaleđu Dalmacije i u ostatku Hercegovine mogla spustiti do 650 ili 700 mnv.

RAZVOJ VREMENA. Što se tiče razvoja vremena od nedjelje nadalje vjerovatno je izgledan udar hladnoće koji bi zahvatio veliki dio Starog kontinenta, uključujući i našu regiju.

Pri tome bi, ako bi se ostvarile ove jutrošnje prognoze snijega bilo širom regije, uključujući i Jadran te Hercegovinu.

Budući da je za očekivati još biti promjena u intenzitetu zahlađenja i posebno u distribucijama oborina, treba sačekati još barem do srijede ili četvrtka prije nego se i službeno sve objavi.

MOGUĆE POPLAVE? Ako gledamo dugoročno, ukoliko zaista padne ovolika količina snijega u gorju lokalno i u nizinskim područjima regije u idućih desetak dana, onda bi to moglo imati i određene posljedice.

Naime već su riječna korita relativno popunjena, zahvaljujući aktivnoj zimi po oborinama.

Kada bi se ovolike silne količine snijega počele otapati pogotovo ako dođe do naglih zatopljenja, a toga bi u proljeće moglo biti, jer ipak ulazimo postepeno u toplije doba godine, uz nove kišne oborine, problema s vodostajima rijeka bi zasigurno moglo biti u potezu od Alpskih zemalja, preko Slovenije i Hrvatske do BiH i Srbije, piše Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

doznajemo.com