TAČI DANAS SRUŠIO SNOVE VUČIĆU I SRBIJI: Pogledajte šta će uskoro Kosovo uraditi…

Predsjednik Kosova je u intervjuu za OraNews kategorički odbacio mogućnost razmjene teritorije sa Srbijom i rekao da će se proces dijaloga nastaviti uprkos ubistvu Olivera Ivanovića.

“Relevantne institucije naporno rade na tome da se ovaj predmet razjasni. Nema indikacija o bilo kakvom političkom ili etničkom motivu. Vjerujem da će 2018. biti godina historijskog sporazuma između Kosova i Srbije za punu normalizaciju odnosa i pomirenja. To bi značilo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i zašto ne – uzajamnog priznavanja. Ja to vidim kao neophodnost vremena. Ni Kosovo, ni Srbija nemaju vremena za gubljenje. Konačno, neće biti autonomije za Srbe, neće biti podjele Kosova, neće biti razmjene teritorije Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, međunarodno priznato i sa međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom,” rekao je Tači, piše Gazeta Express, a prenosi Kossev.

Tači je izjavio da je u posljednjih 10 godina Kosovo imalo uspone i podove, ali je, prije svega, steklo neophodnu odlučnost da se integriše u evroatlantske organizacije.

Predsjednik Kosova izjavio je da je odlučan da Kosovo što prije dobije svoju vojsku.

“Posljednji put kada smo imali paradu Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) prije četiri godine rekao sam da će Kosovo imati svoju vojsku. Odlučan sam da formiramo vojsku što je prije moguće”, kazao je Tači na paradi pripadnika BSK povodom desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti.

On je dodao da je put Kosova ka slobodi i nezavisnosti bio težak i mučan.

“Okupili smo se da obilježimo deset godina od stvaranje države Kosovo. Mnoge su se generacije žrtvovale da proglasimo nezavisnost Kosova 17. februara 2008. godine. Naš put prema slobodi i nezavisnosti je bio težak i mučan”, kazao je on.

Komandant BSK general-potpukovnik Rahman Rama je predao raport Tačiju i nakon toga su pripadnici svih rodova BSK i Policije Kosova prošli ispred bine na kojoj su bili najviši zvaničnici Kosova i gosti iz inostranstva.

N1