SVJETSKI MEDIJI PIŠU O DODIKOVIM PARAVOJNIM FORMACIJAMA: Pogledajte šta kaže Dodik je li ovo sve istina…

Vijest da predsjednik RS, Milorad Dodik uz pomoć Moskve učestvuje u formiranju paravojne jednice u manjem bh. entitetu izazvala je oštre reakcije. Objavili su je i svjetski mediji. Takve objave negirao je predsjednik RS, ali i Ambasada Ruske Federacije koja smatra da je to glupost i izmišljotina. Ipak, mnogi smatraju da ovo može biti opasnost i prijetnja miru u BiH.

Obzirom da bosanskohercegovačke obavještajno-sigurnosne službe raspolažu saznanjima da udruženje “Srbska čast” radi na formiranju paravojne jedinice u Republici Srpskoj, što je i potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić , oglasio se i kabinet predsjednika Milorada Dodika, koji odlučno odbacuje takve navode.

“Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana, a konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da predsjednik Milorad Dodik, uz podršku Moskve, formira paravojne jedinice su izuzetno opasne i nisu u funkciji informiranja građana”, poručeno je iz kabineta predsjednika RS.

Predsjednica Vlade ove priče ocjenila je kao bombastična nagađanja, te dodala da RS ima regularne formacije, odnosno policiju. Pažnja institucija i ulaganja usmjerena su prema njima.

„Imali smo priliku da vidimo kako to izgleda na defileu i naš zastavni vod i naše specijalna jedinica podrške. Ovo su razna podmetanja, nastojanja da se odmakne od teme, nastojanja da se RS dodatno isproblematizuje“, kaže Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Dešavanja u Banja Luci prokomentarisao je i predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Kaže ovo je pokazatelj ko je prijetnja miru u BiH.

„Demantovao je sam sebe prostor entiteta RS i zvanična vlast, time što stalno upućuju da su neke vehabije opasnost, ali mi vidimo odakle opasnost može doći. Hoću da vjerujem da BiH i njene institucije imaju dovoljno snage, od Tužilaštva, Ministarstva sigurnosti i svih drugih agencija koje se bave bezbjednošću, da će poduzeti sve mjere i radnje kako bi izbjegli ono što smo doživljeli 1992. – 1995.“,
kaže Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Potpredsjednik RS navodi da su ljudi koji su se vratili na ove prostore veoma uznemireni i da je ovim sigurno poslana jedna ružna poruka. Smatra da Tužilaštvo BiH treba kazniti sve koji rade na urušavanju ustavnog poretka i sigurnosti građana.

„Ovdje je najvažnije da Tužilaštvo BiH i policijske agencije urade svoj dio posla, odganaju svaku sumnju o čemu se radi. Lično ono što ja mislim, sve dok pravni sistem, u smislu onih koji trebaju da zaštite ustavni poredak i sigurnost u ovoj zemlji neprofunkcioniše na pravi način, uvijek će se pojavljivati oni koji će raditi na destabilizaciji prilika u BiH“, smatra Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

Predsjedavajući kluba Hrvata u Vijeću naroda ističe da prisustvo organizacije „Srbske časti“ u entitetskoj Skupštini šteti i stvara ružnu sliku ovom entitetu.

„U sali NS RS primljen je određen broj pripadnika neke zaštitarske ili slične institucije kojima sigurno tu nije mjesto. NS je instutucija prije svega politička i tu se odvija politika“, ističe Tomislav Tomljanović, predsjedavajući Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS.

Oglasila se i Ambasada Rusije, koja tvrdi da se radi o gluposti i nizu besmislenih izmišljotina. Da je ovo dio većih promjena u međunarodnom poretku, počev od invazije u Gruziji, Siriji i Ukrajini, miješanje na američke izbore prenosi i britanski Gadrijan.