SVJETSKE SILE PONOVO RAZGOVARAJU O BOSNI: Pogledajte šta Velika Britanija planira uraditi sa BiH…

Nakon posjete BiH, ali i drugim zemljama Zapadnog Balkana, Komitet za međunarodne odnose britanskog Doma lordova donio je zaključke o stanju na Balkanu, ali i BiH.

Zaključeno je da ubrzanje na EU i NATO putu BiH sputavaju vlasti RS, te su ponovo upozorili kako je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, od bosanskih Hrvata pokušao napraviti slučaj “treći entitet” sa hrvatskom većinom u BiH. Od vlade Velike Britanije zatraženo je da nastavi promovirati vrijednosti EU koje trebaju dostići zemlje Zapadnog Balkana.

Lordovi su zabrinuti zbog pada podrške napredovanju BiH prema EU i NATO-u. Navodi se da je podrška visoka u Federaciji BiH, ali ne i RS.

“Iako je članstvo formalno opredjeljenje ove zemlje, to je ipak predmet podjela. Ovo je posebno istaknuto kroz proklamaciju koju je 17. oktobra 2017. usvojila Narodna Skupština RS-a. Podjela je uzrokovala zastoj u napretku koji je jedan od ključnih elemenata postavljenih pred njih od NATO-a prije nego li bi se mogli priključiti MAP-u: registracija vojne imovine”, stoji u izvještaju.

Tako se u izvještaju navodi da 63 lokacije ostaju neregistrirane ili registrirane kao jugoslovenske, te dodaju da postoje sukobi oko toga da li one trebaju biti registrirane na jedan od entiteta ili na državu. U izvještaju napominju i da su od pojedinih zvaničnika u BiH dobili uvjeravanja da ne postoji “plan B” za pristupanje NATO-u.

Žele i da Velika Britanija dobije aktivnije učešće na Zapadnom Balkanu. Navode da se SAD smatra jednim od glavnih igrača u regionu, ali ne samo zbog važne uloge koju su odigrale na kraju rata u BiH.

“Jedna od percepcija je da je SAD izgubila interes za region i da se povukla. Naprotiv i čak zanimljivo, u slučaju Makedonije oni su natjerali EU da se pojavi. Američka intervencija je tamo pomogla da se riješi kriza. Crna Gora je na kraju dobila podršku SAD da postane članica NATO-a. Čak i u BiH, SAD je bila na prvoj liniji kada je uvela sankcije protiv Dodika. Smatramo da ideja da se SAD povlači iz regiona možda i nije toliko tačna”, navodi se u izvještaju.

Nije prvi put, no jedini imenom pomenuti političar iz BiH je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović, zbog insistiranja na priči o trećem entitetu.

“Neki političari bosanskih Hrvata su pokušali da naprave slučaj ‘treći entitet’ sa hrvatskom većinom u Bosni. Dragan Čović, predsjednik HDZ u Bosni i Hercegovini, tvrdi da postojeći dvoentitetski sistem znači da su bosanski Hrvati lišeni osnovnih prava i pod prijetnjom asimilacije unutar Federacije”, dodaju britanski lordovi u izvještaju o stanju na području Zapadnog Balkana.

U izvještaju o stanju na Balkanu mjesto je našao i slučaj samoubistva Slobodana Praljka u Haškom sudu. Izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama boraca koji će se vratiti u BiH, okarakterisane su kao izmišljene i pretjerane.

TV1