SVI SU U PANICI ZBOG OVOGA: Ni kora paradajza kojeg su PREPUNE RADNJE nije za upotrebu (FOTO)

Ovo upozorenje znači da je proizvod zatrovan pesticidima i opasan po ljudsko zdravlje
Mnoge je ovih dana zabrinula fotografija gajbica paradajza snimljena navodno na Kvantaškoj pijaci u Beogradu na čijoj deklaraciji, pored naziva proizvoda, imena turskog uvoznika, stoji i stravično upozorenje: “Kora nije za ljudsku ishranu”! Ipak, na društvenim mrežama pojavila se još jedna sporna fotografija, ali ovog puta je uvezen iz Grčke.

Kako tvrde stručnjaci, ovo upozorenje znači da je proizvod zatrovan pesticidima i opasan po ljudsko zdravlje, ali da toga, nažalost, ima na svakoj pijaci u Srbiji. Narod to jede jer ne zna da mu to ugrožava zdravlje!
Naime, pravi skandal je nastao kada se na društvenim mrežama pojavila deklaracija na kojoj je navedeno da kora od paradajza koji je uvezen iz Turske nije za ljudsku upotrebu.
Ipak, sada je u žižu javnosti dospeo i grčki paradajz na kom je nalepljen sličan natpis.
Na ovoj deklaraciji pored proizvođača, uvoznika i zemlje porekla napisano je i upozorenje da kora nije za jelo.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS Goran Papović smatra da ova nepoštena trgovačka praksa mora da se sankcioniše zakonom.
– Kada je kora poprskana pesticidima, naravno da nije za ljudsku ishranu jer je otrovna i opasna po zdravlje, ali građani ne znaju šta kupuju i ne sumnjaju da koru paradajza ne smeju da jedu! Većina paradajza se uvozi iz Turske i Albanije i da bi zadržao svežinu od pakovanja do prodaje, što sve može da traje i do tri meseca, oni ga prskaju specifičnim otrovima.
– Zato danas paradajz i izgleda tako plastično, dok neprskani domaći paradajz istrune i pojavi mu se buđ nakon jednog dana ako nije u frižideru. Moramo bolje da kontrolišemo šta uvozimo i da uvedemo dodatne analize – smatra Papović i oddaje da niko ne zna koliko su otrovnog voća i povrća građani već pojeli.
Agroekonomista Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta neprijatno je iznenađen da se tako nešto dešava.
Zreloj boji voća i povrća dosta doprinosi zabranjeni biljni otrov “etrel”. Voće i povrće sa njegovom upotrebom brzo sazri, ali nema nikakav ukus.

Mnogi ga nabavljaju na crno iz zemalja u okruženju, ali se može naručiti i u pojedinim poljoprivrednim apotekama, koje ga nabavljaju ilegalnim kanalima.
Ipak, inspekcije tvrde da takvo povrće nisu našle na pijacama i da je najverovatnije u pitanju – greška.
Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se upozorenje “kora nije za ljudsku upotrebu” na deklaraciji za paradajz našlo greškom i da je skinuto sa deklaracije nekog južnog voća. Međutim, nisu objasnili kako i zašto onda na istoj deklaraciji jasno piše da se ona odnosi na paradajz.
Beogradski mediji pišu da je inspekcija prekontrolisala Kvantašku pijacu na kojoj se otrovan paradajz prodavao, ali takav proizvod nije pronađen.
Iz Fitosanitarne inspekcije tvrde da su sve pošiljke paradajza uvezene u Srbiju uzorkovane i potpuno bezbedne za upotrebu.
Telegraf.rs