Svi pričaju o tome šta je Zvizdić dao kao poklon zamjeniku direktora WSJ

Zvizdić i Rosensaft su se složili da je pitanje genocida u BiH izuzetno bolna tema i da zahtijeva tretman na ispravan način. U tom smislu, predsjedavajući Zvizdić je rekao da bi bilo neophodno osigurati potrebni transfer znanja i podršku u koncipiranju kulture sjećanja koja bi na ispravan način omogućila pričanje istine o dešavanjima tokom događaja u BiH.

Rosensaft je naglasio da WJC u potpunosti razumije dešavanja u Srebrenici i rekao da će Kongres pomoći u kreiranju Memorijala sjećanja u Srebrenici. On je izrazio želju da u narednom periodu dođe u BiH i da eksperti WJC-a svojim sugestijama pomognu u definiranju Memorijala, te da razgovaraju o mogućim rješenjima pitanja restitucije imovine u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je na kraju sastanka Menachemu Rosensaftu poklonio kopiju Sarajevske hagade i rekao da predstavlja neprocjenjivo remek-djelo nastalo u Španjolskoj u 14. stoljeću, a da je u sarajevskom Zemaljskom muzeju utočište pronašla 1894.godine.

“Hagada je postala simbol opstanka i upornosti grada i zbog toga nam je jako važna”, rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Svjetski jevrejski kongres (WJC) je međunarodno udruženje koje zastupa jevrejske zajednice i organizacije u više od 100 zemalja svijeta. Ova organizacija osnovana je 1936 godine u Ženevi i na prvom mjestu se zalaže za prava Jevreja i jevrejskih zajednica u cijelom svijetu.