SVEMIRSKA AGENCIJA NASA UPOZORILA: Asteroid 2017 VR12 se približava Zemlji, ima razoran potencijal…

Gigantski i potencijalno opasni asteroid približava se našoj planeti, upozorila je Američka nacionalna svemirska agencija NASA.

Stijena koju su nazvali Asteroid 2017 VR12 je, kako se računa, najmanje 250 metara široka, ali procjena veličine bi se mogla promijeniti.

Bez obzira na to, svemirski objekat je takve veličine da bi, ako udari u Zemlju, mogao uništiti čitav grad!

Ipak, prema sadašnjim izračunima, asteroid će proći pored naše planete na sigurnoj udaljenosti (otprilike četiri puta koliko je od Zemlje do Mjeseca), a možete pratiti njegovu putanju i pogledati ga bliže na stranici The Virtual Telescope Project website.

Doznajemo.com

POGLEDAJTE SLIČNE VIJESTI:

Kineska svemirska stanica bi mogla uzrokovati “vatrenu kišu” nad Evropom

Kineska svemirska stanica bi mogla uzrokovati “vatrenu kišu” nad Evropom
Evropska svemirska agencija (ESA) je već smanjila broj mogućih lokacija na koje bi mogla pasti kineska svemirska stanica Tiangong-1, a koja će doživjeti svoj kraj početkom 2018. godine.

EPA će predvoditi međunarodnu kampanju sastavljenu od 13 svemirskih agencija širom svijeta, čiji je zadatak praćenje kineske stanice, koja je započela svoje konačno spuštanje ka Zemlji. Veći dio letjelice će izgoriti pri ulazu u Zemljinu atmosferu, saopćila je ESA.

Dosad prikupljeni podaci pokazuju da bi Španija, Portugal, Italija, Bugarska i Grčka mogle biti na “vatrenoj liniji” ukoliko se veći dijelovi svemirske stanice ne raspadnu u atmosferi.

ESA je preuzela vodeću ulogu u kampanji IADC-a (Inter Agency Space Debris Coordination Committee), komiteta koji čine američka NASA, ruski Roscoscoms, japanska JAXA, indijski ISRO, južnokorejski KARI i Kineska nacionalna svemirska agencija, kao i brojne evropske svemirske agencije.

Kontakt sa stanicom ne postoji od 2016. godine, a napuštena je 2013. godine. Očekuje se da će nekontrolisano ući u atmosferu između januara i marta naredne godine.